OM wil 40 miljoen euro extra “om te kunnen draaien”

Voorzitter Bolhaar: “Met een investering van 40 miljoen euro bespaar je uiteindelijk honderden miljoenen.”

Herman Bolhaar Bart Maat/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 40 miljoen euro extra nodig om het OM “te laten draaien” en om de ontwikkelingen van criminelen bij te kunnen benen. Dat heeft voorzitter Herman Bolhaar gezegd tegen De Telegraaf bij de verschijning van het jaarbericht van het OM donderdag.

In het voorwoord van het jaarbericht schrijft Bolhaar dat er “meerjarige investeringen” nodig zijn om met name “de kwalitatieve fundering” van de OM-organisatie “te versterken en te verduurzamen”. In De Telegraaf licht hij dat toe:

“Als we niet investeren in kwaliteit hebben we een probleem in de toekomst. De misdaad wordt onvoldoende aangepakt en kan groeien. Met een investering van 40 miljoen euro bespaar je uiteindelijk honderden miljoenen.”

Andere werkelijkheid

Het OM constateert in het jaarbericht dat de geregistreerde criminaliteit in 2015 is gedaald, maar dat tegenover die cijfers “een andere werkelijkheid zich aftekent”. Criminaliteit verplaatst zich naar het virtuele domein, waardoor het zicht op de ernst en de omvang ervan ontbreekt.

Daarnaast zijn er volgens Bolhaar verontrustende ontwikkelingen op het gebied van zware criminaliteit. Zo is er een toename van extreem geweld door criminelen en kent Nederland meer corruptieonderzoeken. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de politiemol, die jarenlang informatie van de politie doorspeelde naar de onderwereld. Volgens Bolhaar vragen deze ontwikkelingen om hoogopgeleide agenten en officieren.

Kwart minder budget

Het OM werkt met een budget van 460 miljoen euro. Vorig jaar werd die met ongeveer 20 miljoen euro overschreden. Er loopt nog een bezuinigingsoperatie waarbij in 2018 139 miljoen euro bezuinigd moet zijn ten opzichte van de uitgaven in 2011. Dat is een kwart van het toenmalige budget.

Vorig jaar was de conclusie van een extern onderzoek naar de bezuinigingen dat die “te snel gaan en risico’s kunnen hebben voor de werknemers bij het OM.” Bolhaar trok vorig jaar ook al aan de bel over het functioneren van het OM. Door de bezuinigingen zou het OM “in alle opzichten aan de randen van zijn kunnen functioneren“.

In de komende dagen wordt de Voorjaarsnota van het kabinet verwacht. Later vandaag verschijnt het kabinet in de Tweede Kamer voor het verantwoordingsdebat.