Nézet-Séguin laat zich sturen door melodieën

Ieder orkest wil Yannick Nézet-Séguin. De dirigent, 41, kreeg in 2008 de leiding bij het Rotterdams Philharmonisch en heeft inmiddels als gastdirigent met tal van internationale toporkesten gewerkt. Ook het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks behoort tot die top, al neigt de klankcultuur soms naar het ouderwetse. Met het orkest uit München legde Nézet-Séguin Gustav Mahlers Eerste symfonie vast. De dirigent (die in Amerikaanse media wordt getipt als mogelijke opvolger van James Levine bij de Metropolitan Opera) gebruikte een nieuwe editie van de partituur en dirigeert naar de letter. Het tweede deel is krachtig en bont, in het derde vallen de lange bogen op. Toch ontbreekt er iets: Nézet-Séguin lijkt zich te sterk te laten sturen door de melodieën. De nevel in het openingsdeel is opgetrokken, een mystieke laag afgepeld. Zonde.