‘Mourinho tekent bij Manchester United’

De flamboyante Portugees is oud-coach van onder meer Chelsea, Inter Milan en Real Madrid.

Jose Mourinho bij zijn huis in Londen. AFP / Leon Neal

José Mourinho heeft bij Manchester United getekend. Dat melden Britse media, waaronder The Guardian. De 53-jarige Portugees is oud-coach van onder meer Chelsea, Inter Milan en Real Madrid.

Maandag werd bekend dat Van Gaal ontslagen is bij Manchester United. Hij won zaterdag nog de FA Cup, het Engelse bekertoernooi, maar zijn afscheid kwam allerminst uit de lucht vallen. Zijn ploeg was bijvoorbeeld in de groepsfase van de Champions League al uitgeschakeld.

Mourinho heeft acht landstitels en twee Champions League-titels op zijn naam staan. Volgens The Guardian heeft Mourinho meteen een nieuwe speler op het oog, namelijk de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic. Die zegt tegen de Britse krant:

“Ik heb sinds mijn vertrek bij Inter elke dag met Mourinho gesproken. We praten veel. Hij is de man die Manchester United terug naar de top gaat brengen. Als je actie wil, haal je Mourinho in huis. Hij is een winnaar.”

Hardnekkige geruchten waren er al over de opvolging van Mourinho, bijnaam ‘The Special One’. In december was hij ontslagen door Chelsea na een slechte eerste seizoenshelft. Manchester United zou daarna de eerste keuze zijn geweest van Mourinho.

Lees meer over de tijd van Van Gaal bij Manchester United: ‘Opbouwer’ Van Gaal maakte van United een onherkenbare ploeg

Van Gaal was in de zomer van 2014 coach geworden van Manchester United, nadat hij in Brazilië met het Nederlands elftal verrassend derde was geworden op het WK. De voormalige trainer van onder meer FC Barcelona en Bayern München noemde zijn tijd bij Manchester United een “lang gekoesterde ambitie”, maar zei ook “teleurgesteld” te zijn vroegtijdig te moeten vertrekken.