Microsoft schrijft nog eens 950 miljoen af op voormalig Nokia

Met weer een ontslagronde bij het voormalig Nokia lijkt Microsoft definitief af te haken in de smartphonemarkt.

Microsoft lijkt zijn pogingen op te geven Google en Apple te beconcurreren met eigen Windows-telefoons. Met een nieuwe ontslagronde (1.850 banen) en een forse afschrijving zet het Amerikaanse techbedrijf verder het mes in zijn smartphonedivisie, afkomstig van Nokia. Woensdag maakte Microsoft bekend dat het verder gaat ‘stroomlijnen’.

In 2013 kocht Microsoft de divisie van het Finse Nokia voor 7,2 miljard dollar (6,5 miljard euro). Het was een van de laatste grote deals van toenmalig topman Steve Ballmer, die lang heeft geloofd dat Microsoft zich in de strijd moest mengen met concurrenten als Apple en Samsung om de smartphonemarkt. Het marktaandeel van Windowstelefoons bleef echter dalen en bedraagt nu minder dan 1 procent. App-ontwikkelaars steken daarom weinig tijd in mobiele Windows-versies van hun software.

Twee maanden na de overname van Nokia trad de huidige Microsoft-topman Satya Nadella aan. Die maakt Microsoft-software liever beschikbaar voor concurrerende besturingssystemen. Daarnaast heeft het concern zich meer toegelegd op (cloud)diensten, met een koersstijging van bijna 30 procent tot gevolg sinds het aantreden van Nadella.

Nokia liet vorige week weten dat het Android-telefoons gaat maken, onder eigen merknaam. Tweederde van het Nokia-personeel (oorspronkelijk 32.000 man) is zijn baan al kwijt. Nu vallen dus nog eens 1.850 ontslagen, waaronder 1.350 in het Finse Oy. In 2015 had Microsoft al 7,6 miljard op de Nokia-overname afgeschreven, daar komt nu een tegenvaller van 950 miljoen dollar aan herstructureringskosten bij.