‘Met Michiel’

Margot Poll belt met Michiel Vos (32) die een pindakaaswinkel opent in Amsterdam.

Een pindakaaswinkel?

„Ik heb gewoon iets met pindakaas. Herinner je je niet dat er vroeger al voor- en tegenstanders waren? Dat als je je broodtrommeltje opendeed op het schoolplein, een deel van de kinderen riep ‘iel, wat stinkt dat?’ En dat sommige ouders het ongezond vonden en andere ouders weer niet? Uit die controverse is mijn pindakaasliefde ontstaan. Ik wil laten zien dat er heel goede pindakaas bestaat.”

Zonder suiker, zonder zout, zonder vet, zonder...

„Zonder van alles maar met ingrediënten als koffie of venkelzaad. Als je uiteindelijk die pot Nutella maar laat staan. Want dat is pas écht ongezond en heel geurloos. Jammer.”

Had je niet al lang open zullen zijn?

„Al in april maar door formaliteiten duurde het langer. Ik wil eerst alles goed voor elkaar hebben. Het pand is er, maar een goede productieruimte hebben we nog niet. We maken de pindakaas nu na sluitingstijd in onze Juice&Salad-bar.”

Ben je dan niet bang voor geuroverlast?

„Haha, de klanten in de zaak merken het niet hoor, maar het is niet handig om ’s avonds steeds alle potjes en noten weer op te moeten bergen. We vullen het potje voor potje, en dat moet slimmer kunnen. We kunnen het maken ook nog onderbrengen op de boerderij.”

Op de boerderij?

„Ja, ik ben eigenlijk boer en na mijn studie in Wageningen was ik ook nog even fulltime boer in Flevoland. We hebben een biologisch akkerbouwbedrijf en mijn zusje heeft het bedrijf nu overgenomen van mijn ouders.”

Is boer zijn niet leuker dan pindakaasboer zijn?

„Ik ben er nog niet weg hoor! Ik werk er twee dagen per week. Of meer als het nodig is.”

Dus in juni ga je open?

„Dat is de bedoeling, maar pin me niet vast op een dag. Eerst nog die productieruimte hè.”

    • Margot Poll