Laatste vluchtelingen hebben tentenkamp Idomeni verlaten

De ontruiming van het kamp, waar 8.400 vluchtelingen verbleven, is een stuk sneller gegaan dan verwacht.

De laatste bussen met vluchtelingen zijn donderdagmiddag vertrokken vanuit het kamp.
De laatste bussen met vluchtelingen zijn donderdagmiddag vertrokken vanuit het kamp. Foto Marko Djurica / Reuters

Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens is ontruimd, zo meldt persbureau Reuters op basis van de Griekse autoriteiten. De ontruiming van het kamp waar 8.400 vluchtelingen verbleven, is een stuk sneller gegaan dan verwacht.

De Griekse politie begon dinsdagmorgen in alle vroegte met de ontruiming van het vluchtelingenkamp en de regering meldde toen dat de operatie zeker een week zou duren. Echter, twee dagen later is de laatste groep van 783 vluchtelingen met de bus vertrokken naar een ander vluchtelingenkamp. De afgelopen dagen zijn meer vluchtelingen op deze manier naar andere kampen gebracht, maar de regering zegt ook dat mensen zelf weer geïmproviseerde kampen hebben opgetuigd bij de Grieks-Macedonische grens.

Vlak na het sluiten van de Grieks-Macedonische grens in maart bereikte het aantal vluchtelingen in Idomeni een hoogtepunt, toen er meer dan 14.000 mensen in het kamp verbleven. In de maanden daarna drong bij veel van hen het besef door dat de grens voorlopig dicht zou blijven. Duizenden vluchtelingen besloten het kamp daarop vrijwillig te verlaten.

Traangas en rubberkogels

Pogingen alsnog de grens over te steken, liepen dit voorjaar meermaals uit op een botsing tussen migranten en de Macedonische politie. Bij rellen in april raakten volgens Artsen zonder Grenzen zeker 260 mensen gewond, toen honderden Syriërs, Afghanen en andere migranten het hek bij de grens probeerden te doorbreken. De Macedonische politie zette daarop traangas in en schoot met rubberkogels.