Kruijswijk consolideert voorsprong in Giro

De leidende positie van de Nederlander in het algemeen klassement kwam donderdag in de achttiende rit niet in gevaar.

Steven Kruijswijk in de achttiende Giro-rit tussen Muggiò en Pinerolo.
Steven Kruijswijk in de achttiende Giro-rit tussen Muggiò en Pinerolo. Foto Luk Benies/AFP

Steven Kruijswijk heeft donderdag in de achttiende etappe van de Giro d’Italia zijn voorsprong in het algemeen klassement geconsolideerd. De Nederlander reed op de enige klim van de dag, de Pramartino op twintig kilometer van de finish, alert van voren. Grote aanvallen op zijn roze trui waren er niet. De Nederlander finishte in een groep met concurrenten Chaves, Nibali en Valverde. Zij spaarden zich vooral voor de twee zware bergritten van vrijdag en zaterdag.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Het klassement na de 18de etappe. #Giro https://t.co/0Sw7vykNhU

De rit van 240 kilometer tussen Muggiò en Pinerolo, de langste in deze Giro, werd gewonnen door Matteo Trentin. De Italiaan verraste vlak voor de finish de twee koplopers Gianluca Brambilla en Moreno Moser, die om de ritzege leken te gaan sprinten. In de straten van Pinerolo doemde achtervolger Trentin echter ineens op en liet de twee vluchters, die vooral naar elkaar keken, achter.

Trentin maakte oorspronkelijk onderdeel uit van een kopgroep van 24 man, waartoe ook de Nederlanders Pim Lighthart en Albert Timmer behoorden. Al vroeg in de etappe was het duidelijk dat de mannen, die geen van allen een bedreiging vormden voor het algemeen klassement, vooraan voor de ritzege mochten gaan strijden. Na een spervuur aan demarrages sloegen Brambilla, die eerder in de ronde al de roze trui droeg, en Moser een op het oog beslissend gat. Trentin wist zijn ploeggenoot van Etix-Quick Step echter nog te achterhalen.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De uitslag van de 18de etappe. #Giro https://t.co/54pT4RIQTo

Venijn in de staart

Het venijn van de etappe van donderdag zat in de staart. Na 220 kilometer begonnen de renners aan de beklimming van de Pramartino: een klim van amper vijf kilometer maar wel een met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 procent en uitschieters tot 17,5 procent. De Italiaanse ploeggenoot Enrico Battaglin verrichtte daarbij nuttig kopwerk voor Kruijswijk.

Ook in de technische afdaling, normaal een specialiteit van Nibali, kwam de roze trui van de Nederlander niet in gevaar. In de steile en smalle straten van Pinerolo trok Valverde nog even aan, maar Kruijswijk kon gemakkelijk volgen. Een speldenprik van Nibali in de laatste kilometer bracht hem evenmin in de problemen.