KNVB houdt vast aan degradatie FC Twente

De Spelersraad adviseerde eerder dat het intrekken van de licentie van de Enschedese club moet worden teruggedraaid.

De Grolsch Veste, het voetbalstadion van FC Twente. Foto Vincent Jannink/ANP

De licentiecommissie van de KNVB houdt ondanks een negatief advies van de Spelersraad (CSR) vast aan de degradatie van FC Twente naar de Jupiler League. De voetbalbond is van mening dat er in het advies geen nieuwe feiten zijn opgenomen die zorgen voor een andere zienswijze. Dat betekent vooralsnog dat de Enschedese club komend jaar in de eerste divisie moet uitkomen.

De Spelersraad ging donderdag tegen het besluit van de KNVB in en oordeelt dat het intrekken van de licentie voor de Eredivisie teruggedraaid moet worden:

“Ondanks het feit dat ook de CSR ziet dat de Licentiecommissie door FC Twente stelselmatig opzettelijk en doelbewust is misleid, heeft de CSR gekozen voor het in haar ogen grotere belang van de werkgelegenheid van met name de bij FC Twente in dienst zijnde spelers.”

Het advies van de Spelersraad, die bestaat uit tien profvoetballers en vier vakbondsleiders, is niet-bindend. De Enschedese club kondigde eerder al aan terug het degradatiebesluit in beroep te gaan. Ook is de vereniging een kort geding gestart om de degradatie aan te vechten, omdat gevreesd wordt dat een beroepsprocedure bij de bond te veel tijd in beslag zal nemen. Die zaak dient vrijdag in Utrecht.

Degradatie Twente

De licentiecommissie van de KNVB meldde vorige week dat ze FC Twente wegens wanbeleid de licentie voor profvoetbal wil ontnemen en er een voor de eerste divisie terug wil geven. Verschillende juristen hebben vraagtekens gesteld bij wijze waarop de licentiecommissie de regels interpreteert. Het huidige reglement voorziet niet of niet voldoende in de straf zoals de commissie die wil uitvaardigen.

Eerder deze week bleek tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) dat clubs uit de Jupiler League akkoord gaan met de terugplaatsing van de Enschedese club in hun competitie, mits er volgend seizoen twee gegarandeerde promotieplekken beschikbaar komen. De KNVB verklaarde zich bereid tot die eenmalige uitzondering op de competitieregels.