Kampioen balbezit moet Ajax laten swingen

Peter Bosz De nieuwe trainer van Ajax geldt als een perfectionist die zijn teams attractief laat spelen, zoals Ajax beoogt. Driftig is hij soms wel.

Foto ANP

Hij is geen Ajax-man, maar Peter Bosz is wel van het klassieke Ajax-model: aanvallen. De voormalige speler van Feyenoord werd dinsdag officieel gepresenteerd als opvolger van de opgestapte hoofdtrainer Frank de Boer, die in vijfenhalf jaar vier landstitels behaalde.

Bosz (52) komt over van Maccabi Tel Aviv, waarmee hij dinsdagavond de bekerfinale van Maccabi Haifa verloor. In Israël werkte hij pas een half jaar – daarvoor bij Vitesse – maar de trainer had in zijn contract een clausule laten opnemen die een vertrek naar een Nederlandse topclub mogelijk maakte. „Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook”, zei Bosz in een persbericht. „Het is eervol dat de club mij heeft benaderd.”

Hij begint over een maand en staat direct voor een moeilijke opgave om Ajax door de twee kwalificatierondes van de Champions League te loodsen, om de lucratieve groepsfase te bereiken. Een podium waarop Bosz zich niet eerder manifesteerde.

Bosz staat bekend als een perfectionistist met veel ervaring – hij is coach sinds 1999. Hij begon bij de amateurs van AGOVV en bouwde zijn carrière stap voor stap op. Bij de trainerscursus hoorde hij andere oud-spelers als Danny Blind en Erwin Koeman zeggen dat ze eerst als assistent wilden werken. Vond Bosz onlogisch. Hij had toch zijn papieren gehaald om hoofdtrainer te worden?

Publiek vermaken

Nieuw voor hem is het grillige krachtenveld bij Ajax, omstandigheden waar hij in het verleden bij clubs als De Graafschap, Heracles Almelo en Vitesse niet in die mate mee is geconfronteerd. Bij de geruchten over zijn komst roerde de harde kern van Ajax zich meteen: Bosz, als oud-speler en voormalig technisch directeur van Feyenoord, wilden ze niet, schreven ze op hun website. Ook de druk bij Ajax is onvergelijkbaar met die bij zijn vorige clubs.

Ajax heeft hem aangesteld omdat zijn visie aansluit bij de beoogde speelstijl van de club. „De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax”, verklaarde directeur Edwin van der Sar.

Aan Bosz de taak om de flair terug te brengen bij Ajax, dat onder De Boer vaak kritiek kreeg wegens de lage amusementswaarde. „Mijn elftal moet het publiek vermaken”, zei Bosz in 2014 tegen NRC als coach van Vitesse. „Je zou mijn werkwijze misschien wel de overtreffende trap van de Hollandse School kunnen noemen. Het is nog aanvallender.”

Onder zijn leiding werd Vitesse een van de best spelende ploegen van de eredivisie: attractief en dominant. Hoewel het rendement aanvankelijk tegenviel. „70 procent balbezit, 0 resultaat”, stond er op een spandoek dat fans in 2015 ophingen bij de thuiswedstrijd tegen Ajax. Prompt werd dat duel gewonnen. Na zijn vertrek viel Vitesse ver terug.

Langs de lijn geldt Bosz als een driftige trainer. Vorig jaar, toen hij nog twee duels werd geschorst wegens herhaaldelijk commentaar, zei hij dat hij scheidsrechters nooit een hand geeft. Zelf is hij zich vaak van geen kwaad bewust. Hij vindt het al snel onrechtvaardig als de arbitrage zijn gemor niet meer duldt.

    • Steven Verseput