‘Jonge jihadisten planden aanslag Antwerpen’

De plannen zouden nog weinig concreet zijn. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Archiefbeeld van een afzetting in Centraal Station Antwerpen. Foto Arie Kievit / ANP

De vier verdachten die woensdag in België werden opgepakt in verband met een terreuronderzoek waren van plan een aanslag te plegen in Antwerpen. Dat meldt de krant De Standaard op basis van niet nader genoemde bronnen. Het Federaal Parket laat weten geen commentaar te hebben.

Volgens De Standaard is naast de vier mensen wier arrestatie door het parket werd bevestigd ook nog een aantal minderjarigen opgepakt. De groep zou bestaan uit jongeren van 16 tot 19 jaar oud. Hun plannen om een aanslag te plegen zouden nog weinig concreet zijn. Het Federaal Parket liet woensdag al weten geen wapens of explosieven gevonden te hebben. Wel hadden ze volgens de krant “op een illegale manier” geld vergaard.

Borgerhout

De jongeren waren volgens De Standaard afkomstig uit de buurt rond het Terloplein in Borgerhout. Ze hadden contact met de Belgische Hicham Chaïb, die eerst actief was voor Sharia4Belgium, maar nu voor IS vecht in Raqqa.

De krant baseert zich op gesprekken die de groep gevoerd zou hebben, onder meer “op internet”. Het plan zou geweest zijn een plek aan te vallen waar veel mensen bij elkaar komen. Daarbij werd het Centraal Station bij naam genoemd.

Huiszoekingen

Woensdagavond meldde het Federaal Parket acht huiszoekingen uitgevoerd te hebben. Van de vier mensen die werden meegenomen voor verhoor, zijn er twee aangehouden. Een van hen heeft een enkelband gekregen, twee van hen zijn “vrijgelaten onder strenge voorwaarden”, zo liet het parket weten.

Naast het plannen van een aanslag, zouden de jongeren ook mogelijke jihadisten gerekruteerd hebben of zelf van plan geweest zijn zich aan te sluiten bij Islamitische Staat in “waarschijnlijk” Libië of Syrië. Een link met de aanslagen in Zaventem en Brussel is niet gevonden.