Hoogtepunten uit het programma

Hoe kunnen kunstenaars en denkers de toekomst van Europa vormgeven?

De eerste editie van Re:Creating Europe, een forum over Europese cultuur, vindt plaats van 1 tot en met 3 juni in Amsterdam. In een programma met theater, debat, exposities en film onderzoeken schrijvers, kunstenaars en essayisten drie dagen lang de kracht, impact en waarde van kunst en cultuur voor Europa. Het Forum wordt georganiseerd door debatcentrum De Balie en DutchCulture, de organisatie voor internationale culturele samenwerking.

Zie voor het volledige programma: cultureforum.eu

Jude Law

Wat is Europa? Op cruciale momenten in de Europese geschiedenis wisten diverse grote denkers de woorden te vinden om het idee Europa uit te dragen. Onder regie van Ivo van Hove zullen in een eenmalige performance in het DeLaMar Theater een aantal historische toespraken (onder andere van François Mitterrand en Barack Obama) tot leven worden gebracht. Aan deze voorstelling, waarmee het forum op 1 juni opent, doen diverse bekende acteurs mee: de Brit Jude Law, de Duitser Lars Eidinger en van Toneelgroep Amsterdam onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Hugo Koolschijn.

Rem Koolhaas

Ook architect Rem Koolhaas gaat op zoek naar de vraag wat Europa is. Samen met politiek filosoof Luuk van Middelaar zal Koolhaas op 1 juni in De Balie in een lange, nachtelijke sessie een stoet van gasten over Europa interviewen. ‘1 nacht, 12 uur en 100 vragen’ staat op het affiche. Onder anderen oud-museumdirecteur Rudi Fuchs, schilder Luc Tuymans en fotograaf Wolfgang Tillmans zullen zich over Europa laten bevragen. Tien jaar geleden hield Koolhaas eerder zo’n interviewmarathon in de Serpentine Gallery in Londen.

György Konrád

Fascisme, communisme, kapitalisme: de Joods-Hongaarse schrijver György Konrád (1933) heeft het allemaal overleefd. Hoe kijkt iemand, wiens leven zo bepaald is door de Europese geschiedenis, naar het Europa van vandaag? Op 3 juni houdt Konrád een lezing in het DeLaMar Theater. Regisseur Marjolijn van Heemstra maakte een voorstelling over het oeuvre van de schrijver.

Ignacio Evangelista

De Spaanse fotograaf Ignacio Evangelista toont in De Balie zijn project ‘After Schengen’. Drie jaar lang reisde hij langs grensposten in de Europese Unie die na het Schengen-verdrag in onbruik zijn geraakt – een nostalgische fotoreeks met veel bladderende grensposten. De toegang is gratis.

Made in Europe

Als over honderd jaar een Europese canon wordt opgesteld, welke kunst van nu zou daar dan in opgenomen moeten worden? Of ander gezegd: wie zou toegevoegd moeten worden aan de selectie die Pieter Steinz in Made in Europe heeft gemaakt? Daarover buigen zich donderdagavond tijdens een discussie in de Koorzaal van het Concertgebouw onder meer beeldend kunstenaar Barbara Visser, Holland Festivaldirecteur Ruth MacKenzie, Wayne Modest (curator Tropenmuseum) en kunstcriticus Jurriaan Benschop. Zij zullen uitleggen waarom er in de volgende eeuw nog steeds gesproken zal worden over de kunstenaars waarvan zij verwachten dat die een blijvende impact zullen hebben.

Lars van den Brink

In een camper reisde fotograaf Lars van den Brink door Europa voor zijn project Ruins of Europe. Zijn serie toont vijftien ruïnes die de geschiedenis van de Europese cultuur verbeelden, van het Engelse Stonehenge tot het Italiaanse Pompeii. De serie gaat, voegt de fotograaf daaraan toe, over „de behoefte en de honger van de mens om zich in deze geschiedenis onder te dompelen”. ‘Ruins of Europe’ is van 1 tot 30 juni te zien in het pand van Dutchculture op de Herengracht 474 in Amsterdam. De toegang is gratis.