Het populisme groeit, de integratie faalt. Kan cultuur Europa binden?

Kan cultuur een bindende factor zijn in Europa nu het economische integratiemodel faalt en het politiek populisme groeit? Een speciale NRC-bijlage stelt die vraag centraal.

 • Daan van Lent: Column

  daan

  Volgende week vindt in Amsterdam de conferentie Re:Creating Europe plaats. De kernvraag van die conferentie is: nu het economische integratiemodel niet heeft gewerkt en politiek populisme Europa eerder verdeelt dan samenbrengt, kan cultuur dan de verbindende factor zijn?. Lees de column: ‘Cultuur als Europese kracht’

 • Larry Siedentop: Interview

  sieden

  Wat Europeanen bindt, zegt de Britse filosoof Larry Siedentop, is onze cultuur. Specifiek westers zijn onze opvattingen over het individu. „Europeanen willen over zichzelf regeren.” Lees het interview: ‘Liberalisme is ons DNA’

 • Tom Lanoye : Essay

  lanoye

  Tien jaar geleden schreef Tom Lanoye het controversiële toneelstuk ‘Fort Europa’, over een versnipperd Europa in de verre toekomst. Nu ziet hij 28 lidstaten die verdeelder zijn dan ooit: „Ze bekvechten en touwtrekken om nagenoeg álles.” Lees het essay: ‘Fort Europa (Revisited & Revised)

 • Ulrich Seidl: Profiel

  seidl

  De controversiële Oostenrijke filmmaker Ulrich Seidl ontmaskert in zijn films alles wat met religie, hypocrisie en autoriteit te maken heeft. Niet alleen bij zijn personages, maar ook in de blik van de toeschouwer. Lees het profiel: ‘Zo doen we dat bij ons in Oostenrijk’

 • Molenbeek: Achtergrond

  molenbeek

  Op de manifestatie ‘Re:Creating Europe’ wordt aandacht besteed aan de Brusselse wijk Molenbeek, hoe die kunstenaars inspireert en wat ze er kunnen bereiken. Stefan Hertmans schreef ‘Antigone in Molenbeek’. Lees het achtergrondverhaal: ‘Troost en debat dankzij theater’

 • Programmahoogtepunten: Agendapunten

  agenda

  Re:Creating Europe: Hoe kunnen kunstenaars en denkers de toekomst van Europa vormgeven? NRC zet de hoogtepunten van de conferentie op een rij. Lees: ‘Hoogtepunten uit het programma