Verstappen rijdt niet met vernieuwde motor, Ricciardo al wel

Max Verstappen is ondanks zijn overwinning in de grand prix van Spanje nog niet de kopman van Red Bull. Dat mag je voorzichtig concluderen nadat bekend werd dat zijn Australische ploeggenoot Daniel Ricciardo de eerstkomende race, zondag in de straten van Monaco, de beschikking krijgt over de vernieuwde Renaultmotor.

Verstappen moet wachten tot de grand prix van Canada, twee weken later. De Oostenrijkse renstal denkt dat de nieuwe motor een halve seconde tijdwinst per ronde kan opleveren. Beide coureurs hebben de krachtbron vorige week al getest in Barcelona.

Verstappen was toen de snellere van de twee. „Ik voelde me er comfortabel mee tijdens de testdagen”, zei hij woensdag tijdens de persconferentie in Monaco, voorafgaand aan het raceweekend. „Het is positief dat we er zoveel tijd mee winnen. Ik kijk ernaar uit om de nieuwe motor in Canada te kunnen gebruiken.”

Verstappen, de eerste Nederlandse winnaar van een Formule 1-race ooit, bleef voorzichtig over zijn kansen in Monaco. „Het sterke Mercedes verslaan is lastig.” Hij zal de race op het bochtige stratencircuit, waar hij vorig jaar crashte, niet anders benaderen dan in Barcelona. „Ik ben nog steeds aan de auto aan het wennen, de race in Spanje was mijn eerste in de Red Bull. Ik zal dus beter worden. Ik heb tijdens de testdagen een paar zeer belangrijke dingen over de auto geleerd, die me in de kwalificatie zullen helpen.”

Extra druk zegt hij niet te voelen door zijn historische zege in Spanje. „Iedere coureur voelt druk, maar je moet het positief gebruiken. Je kunt alleen maar succesvol zijn als je geniet en je lekker voelt.”

Verstappen zat tijdens de internationale persconferentie in het prinsdom op de eerste rij naast viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel van Ferrari en klassementsleider Nico Rosberg van Mercedes.

Hij blikte nog even terug op die historische overwinning in Barcelona. „Het blijft een heerlijk gevoel dat ik de eerste Nederlandse winnaar ben. Ik kan mezelf dus de jongste én de oudste winnaar noemen”, grapte hij.