Goerne laat je alles geloven

Bariton Matthias Goerne (1967) verstaat de kunst (en is gezegend met het fluwelen geluid) om je alles te laten geloven. Samen met de gelouterde pianist Christoph Eschenbach heeft hij een reeks Brahms-liederen opgenomen, culminerend in de Vier ernste Gesänge (1896) op bijbelteksten. Brahms treurde om zijn vriendin Clara Schumann en had zelf ook niet lang meer te leven. Grootse muziek, groots vertolkt, kalm zonder plechtig te worden, met gemakkelijke topnoten, sonore diepte, en vooral: enorme zeggingskracht. Ze worden voorafgegaan door de Lieder und Gesänge, op. 32 en nog wat liederen uit Brahms’ omvangrijke catalogus. Openingslied ‘Wie rafft ich mich auf in der Nacht’ heeft een duistere sfeer die goed aansluit bij de bijbelse ernst van het klapstuk, en Goerne en Eschenbach geven de mysterieuze, sprookjesachtige wending die het neemt prachtig gestalte.