Familie Bianchi sleept Formule 1 voor de rechter

De dood van de 25-jarige coureur had voorkomen kunnen worden, vinden de nabestaanden.

Jules Bianchi zwaait naar het publiek voorafgaand aan zijn fatale race op Suzuka.
Jules Bianchi zwaait naar het publiek voorafgaand aan zijn fatale race op Suzuka. Foto Shizuo Kambayashi / AP

De nabestaanden van de overleden Formule 1-coureur Jules Bianchi zijn van plan de autosportfederatie FIA, raceteam Marussia en de Formula One Group voor de rechter te slepen. Dat heeft de familie donderdag via een advocatenkantoor laten weten in een verklaring. Hun advocaat, Julian Chamberlayne, zegt dat de dood van Bianchi “vermijdbaar” was.

Bianchi reed in 2014 tijdens de grand prix van Suzuka tegen een takelkraan die bezig was een andere auto weg te slepen. Volgens de familie waren de raceomstandigheden niet veilig genoeg. De familie heeft een brief geschreven aan de drie organisaties waarin de zaak wordt aangekondigd, schrijft het advocatenkantoor:

“In de brieven wordt uitgelegd waarom de familie Bianchi het gevoel heeft dat een of meerdere van deze partijen, onder anderen, mogelijk heeft bijgedragen aan Jules’ dodelijke ongeluk en nodigt hen uit te aanvaarden dat er fouten gemaakt zijn bij de planning, timing, organisatie en leiding van de race die plaatsvond onder gevaarlijke omstandigheden tijdens het tyfoonseizoen in Japan.”

Bianchi vloog uit de bocht door aquaplaning. Even daarvoor was Adrian Sutil op hetzelfde punt van de baan geraakt. Het takelteam was bezig diens auto uit de grindbak te halen toen Bianchi onder de kraan door schoot. Bianchi liep ernstig hersenletsel op en overleed negen maanden later op 25-jarige leeftijd in het ziekenhuis.