Facebook haalt drie populaire rechtse pagina’s offline

Drie populaire rechtse pagina’s op Facebook zijn recent gesloten. Maar de beheerders gaan door.

Eén van de beheerders van drie rechtse Facebook-communities.
Eén van de beheerders van drie rechtse Facebook-communities. Foto Gino Kleisen

Facebook haalde de afgelopen twee maanden drie grote nationalistische Facebookpagina’s offline. ‘Liefde voor Holland’, ‘Steun de PVV’ en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’ hadden op hun hoogtepunt bij elkaar bijna tweehonderdduizend likes. Ook opnieuw gestarte versies van de pagina’s zijn meerdere keren verwijderd.

De beheerders van de pagina’s denken dat hun sites offline zijn gehaald doordat “gecoördineerde aanvallen” uitgevoerd door “andersdenkenden”. Op verschillende antiracistische Facebookpagina’s worden mensen opgeroepen om nationalistische Facebooksites te “rapporteren”. Door dat te doen kun je een aan Facebook melden dat er volgens jou iets mis is met een pagina.

De beheerders denken dat Facebook een pagina of post eerder verwijdert als die vaak gerapporteerd wordt. Ook denken de beheerders dat Facebook “politiek bedrijft” en niet op de hand van “rechts” is.

Facebook zegt niets over individuele gevallen, maar wel dat ze hun oordeel niet laten beïnvloeden door politiek of het aantal keer dat iets gerapporteerd wordt. Zij krijgen per maand wereldwijd een miljoen meldingen.

Lees over politici die ‘haat al wat langer gewend zijn’ : Weg met de haat! Hoe?

Op de pagina’s domineren thema’s als vluchtelingen, moslims, de EU, misdaad, ouderen, liefde voor dieren en belastinggeld. ‘Liefde voor Holland’, ‘Steun de PVV’ en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’ hoorden bij de grootsten in hun soort.

Dit soort berichten werden op de pagina’s gedeeld:

Andere grote nationalistische Facebookpagina die nog wel online zijn, zijn Nederland mijn Vaderland (230.000 likes) en PVV aanhangers (71.000 likes). Van die pagina’s is Donny Bonsink, oprichter van de ‘Uitzwaaipagina’ voor Sylvana Simons, beheerder.