A Milli

De miljonairs zijn met steeds meer (en hier wonen ze)

Alle miljonairs samen beschikken over 340 miljard euro aan vermogen en wonen vooral in koophuizen.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederland telt steeds meer miljonairshuishoudens. Het aantal Nederlanders met een vermogen van een miljoen euro of meer, exclusief de waarde van de eigen woning, steeg in 2014 met 3,8 procent naar 108.000. Van alle Nederlanders kan 1,4 procent met recht zeggen miljonair te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Samen bezitten de Nederlandse miljonairs een vermogen van 340 miljard euro - waarbij de waarde van hun huis en de eventuele hypotheekschuld niet wordt meegerekend. Het vermogen van Nederlanders schommelde tussen 2006 en 2014 flink, maar toch is er sinds 2012 een stijging van het aantal miljonairs met 5 procent.

De groei van het aantal miljonairs valt volgens het CBS ruwweg samen met de ontwikkeling van het totale vermogen van Nederlanders. Als iemand een scherpe vermogensdaling heeft, kan het voorkomen dat diegene een jaar niet als miljonair wordt meegeteld. Dit gebeurde in 2009, toen veel aandelenkoersen hard daalden. Ook kan het vermogen veranderen door andere zaken, als miljonairs staken bijvoorbeeld.

Waar wonen de meeste miljonairs?

In de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bloemendaal en Laren is de concentratie miljonairs het hoogst (alle rond de 10 procent). Deze drie worden gevolgd door Wassenaar (8,8 procent) en Rozendaal (7,6 procent). In Kerkrade is met 0,3 procent het percentage miljonairs het laagst, gevolgd door Den Helder, Landgraaf en Brunssum (alle 0,4 procent).

Over de hele provincies gezien wonen in Zeeland en Utrecht relatief het meeste miljonairs (1,7 procent). In Noord-Holland wonen er met 1,6 procent net iets minder. In totaal waren er 78 gemeenten waar minstens 2,5 procent van de inwoners een vermogen had van meer dan een miljoen euro. In 71 procent van de gemeenten was het aantal miljonairs lager dan 1 procent.

Koopwoningen

Bijna alle miljonairs (94 procent) wonen in koopwoningen. Eén op de drie van hen woonde in 2014 in een koophuis dat meer waard was dan een half miljoen euro. Sinds 2008 is dat percentage flink gedaald - toen woonde nog ruim de helft van de miljonairs in een koopwoning van een half miljoen of meer.

Mensen met minder fortuin huren vaker: 45 procent van de niet-miljonairs heeft een huurwoning. Iets meer dan 2 procent van de niet-miljonairs heeft een koopwoning van een half miljoen of meer.