Economie

Banken Bangladesh al vaker gehackt

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Banken in Bangladesh, waar onlangs al 81 miljoen dollar verdween door een hack, zijn eerder in de problemen geraakt, meldt The Wall Street Journal.

Onderzoekers die kijken naar een miljoenenkraak bij de centrale bank van het Zuid-Aziatische land zijn nog een andere kraak op het spoor gekomen, waarbij drie jaar geleden 250 duizend dollar verdween bij de Sonali bank in Bangladesh. Deze hack werd op dezelfde manier uitgevoerd als de miljoenenroof bij de centrale bank.

En dat is nog niet alles, meldt cybersecuritybedrijf FireEye, dat nog acht andere hacks in Azië onderzoekt. Volgens de krant zijn deze zaken een signaal dat het Swift-systeem dat banken gebruiken voor internationale transacties kwetsbaar is voor indringers.

Amerikaanse toezichthouder onderzoekt Alibaba’s boeken

Het Chinese Alibaba ligt onder het vergrootglas van de Amerikaanse financiële toezichthouder, meldt Reuters. Er lijken vraagtekens te leven over de boekhouding van het bedrijf.

De Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoekt of het bedrijf zich gehouden heeft aan de Amerikaanse accounting-wetgeving. Na deze bekendmaking ging het aandeel Alibaba op Wall Street direct onderuit.

Al langer doen geruchten de ronde dat de boekhouding van de Chinese e-commercegigant opgeblazen wordt, onder meer door spookverkopen via de website en acquisities van concurrenten.

Alibaba zegt dat het het volledig meewerkt met het Amerikaanse onderzoek en dat het onderzoek niet betekent dat het bedrijf inderdaad de wet overtrad.

Centrale bank van India gaat peer to peer lenen verder reguleren

Peer to peer lenen, het lenen van geld aan een persoon of bedrijf zonder tussenkomst van een bank, wint ook in India snel terrein. Maar de centrale bank wil regels opstellen om spookleningen en fraude te voorkomen, schrijft Economic Times.

De centrale bank wil zeker weten dat er via peer to peer (p2p) leningen - er zijn al 30 platforms waarop leners en geldverstrekkers elkaar ontmoeten - geen geld wordt wit gewassen.

Een maatregel die dat kan voorkomen is dat het hebben van een bankrekening verplicht wordt gesteld aan bedrijven die aan p2p-lenen doen. Banken zijn verplicht hun klanten te kennen, op deze manier kunnen frauderisico’s worden beperkt.