‘Catawiki is Europa’s snelst groeiende bedrijf’

Dat stelde het ministerie van Economische Zaken dinsdag in een persbericht.

Foto

De aanleiding

Op dezelfde dag dat de topmannen van Apple, Google, Airbnb en Uber de Europese startup-economie vanuit de Amsterdamse Beurs van Berlage aanjaagden, deed ook het ministerie van Economische Zaken een duit in het zakje. Met het Startup Fest Europe in Amsterdam als aanleiding, beloofde het ministerie van minister Henk Kamp (VVD) dinsdagochtend via een persbericht maatregelen zodat startups „sneller en makkelijker kunnen groeien”. Onder het kopje ‘Nederlandse successen’ wordt veilingwebsite Catawiki in het bericht geroemd. „Catawiki uit Assen, momenteel het snelst groeiende bedrijf van Europa”, zo omschrijft Economische Zaken het internetbedrijf, waar je via veilingen onder meer een Ford Torino uit 1970 (vraagprijs 11.000 euro) en een setje postzegels van koning Albert I uit 1929 (200 euro) kan kopen.

Waar is het op gebaseerd?

Navraag bij Catawiki en het ministerie leert dat de claim is gebaseerd op op een onderzoek: de Deloitte Technology Fast 500 Europe, Middle East & Africa 2015 uit december. Op de ranglijst in dat onderzoek prijkt veilingsite Catawiki op de eerste plek. Deloitte meet namelijk de omzetgroei en bij Catawiki bedraagt die volgens Deloitte 45.080 procent.

En klopt het?

Het verifiëren van dat groeicijfer is onmogelijk omdat Catawiki geen inzicht in de omzetcijfers wil geven – die heeft het bedrijf overigens wel vertrouwelijk met Deloitte gedeeld. Maar de omzetcijfers zijn ook helemaal niet nodig om de bewering van het ministerie te checken. Het Deloitte-onderzoek neemt namelijk enkel techbedrijven onder de loep, terwijl Economische Zaken claimt dat Catawiki het snelst groeiende bedrijf van Europa is. Die bewering kan dus nooit op basis van het Deloitte-onderzoek gedaan worden.

Wie op zoek gaat naar een lijst van snelst groeiende Europese bedrijven uit alle sectoren, komt al snel terecht bij zakenblad INC dat een top-vijfduizend heeft gepubliceerd over 2015. Catawiki komt daar überhaupt niet in voor.

Niet dat het onderzoek van INC heilig is, het toont eerder aan dat men voorzichtig moet zijn met grote conclusies verbinden aan onderzoeken waarin ‘de snelst groeiende’ wordt uitgeroepen. Er zijn verschillende ‘gezaghebbende’ partijen die vergelijkbare lijsten uitbrengen en meestal zien ze er compleet anders uit.

Groei is bovendien niet zo makkelijk te meten, want waar kijk je naar: de omzet, het aantal werknemers, de hoogte van de investeringen die het bedrijf van buiten aantrekt? En over welke periode dan? INC meet bijvoorbeeld de omzetgroei over een periode van drie jaar, terwijl Deloitte omzetgroei over een periode van vier jaar meet.

Een andere lijst, de Tech Tour Growth 50, is uitgebalanceerder. Daar worden bedrijven eerst getoetst aan criteria zoals de hoogte en groei van de omzet en de investeringen die het aantrekt. Daarna kijkt een jury naar het potentieel van de bedrijven en worden de 50 beste bedrijven uitgekozen (waaronder ook Catawiki) zonder ze te rangschikken.

Dat lijkt een eerlijker manier om te meten dan enkel te richten op de omzetgroei over een willekeurige periode, zoals Deloitte deed. Catawiki is namelijk niet opeens 45.080 procent meer waard geworden.

Conclusie

Er is geen bewijs dat Catawiki momenteel het snelst groeiende bedrijf van Europa is, zoals het ministerie stelt. Wel staat het bedrijf bovenaan een van de ranglijsten met snelst groeiende tech-bedrijven, maar bij die ranglijst zijn de nodige vragen te stellen over de wijze waarop die wordt samengesteld. We beoordelen de stelling daarom als grotendeels onwaar.