‘Bad boy’ Kyrgios blijkt ook winnende balvirtuoos

Roland Garros Nick Kyrgios declasseerde in de tweede ronde Igor Sijsling. De 21-jarige Australiër valt op door zijn gedrag, maar ook steeds vaker met geweldig tennis.

Nick Kyrgios na zijn overwinning op Igor Sijsling. Foto Dave Winter/Getty

Hoe slecht is de ‘bad boy’ die op breekpunt om naar 5-0 uit te lopen in de derde set het zijn tegenstander gunt om een ‘uit’ gegeven tweede service opnieuw te slaan? Nick Kyrgios weet al dat hij even later zijn partij in de tweede ronde gaat winnen van Igor Sijsling: 6-3, 6-2 en 6-1. Nog wat handtekeningen voor jonge fans, obligate lof voor Sijsling op de persconferentie. En last van het stempel ‘bad boy’? „Ik heb dit jaar al 23 partijen gewonnen.”

De 21-jarige Australiër heeft zijn naam in het toptennis gevestigd. Hij is de onbetwiste kopman van een nieuwe generatie, nummer 19 van de wereld. Pas één toernooizege, in februari in Marseille. Maar wel Nadal verslagen op Wimbledon, gewonnen van Federer en hij stond al twee keer in de kwartfinale van een grand slam. Alleen Djokovic won dit jaar vaker van een toptienspeler. Kyrgios is een unieke combinatie van hardhitter en balvirtuoos.

Maar wie kijkt naar zijn spel? Noem de naam Kyrgios en het gaat over zijn slechte reputatie. Eerst wordt nog gelachen, als hij een umpire de les leest met woeste vloeken. Eindelijk weer een kleurrijke figuur, als ooit enfant terrible John McEnroe. Tot die tweede ronde in Montreal, augustus 2015. Dat ene zinnetje dat de wereld schokt. „Kokkinakis banged your girlfriend, sorry to tell you that mate”, mompelt hij tegen tegenstander Stan Wawrinka. Kokkinakis is Kyrgios’ landgenoot Thanasi Kokkinakis. Ordinare intimidatie, de Zwitser is hevig ontdaan.

Het bewuste moment

De ‘bad boy’ is dit keer te ver gegaan, krijgt de hoogste boete (10.000 dollar, 8.900 euro) en een voorwaardelijke schorsing van spelersorganisatie ATP. Hij maakt uiteindelijk zijn excuses. Onlangs versloeg hij Wawrinka gedecideerd in Madrid, zonder incidenten. Maar heeft hij zijn leven echt gebeterd?

Het Franse publiek weet vanaf de eerste ronde: Kyrgios is in the house

Bullshit

„Towel”, schreeuwt hij zondag in Parijs in de eerste ronde tegen een arme ballenjongen. Officiële waarschuwing, beslist de umpire. „Nu heb ik het helemaal gehad”, reageert de Australiër. Een waarschuwing omdat hij vraagt om een handdoek? „This is bullshit, are you kidding?” Dat het Franse publiek maar weet: ‘Kyrgios is in the house.’

Down under ligt de zoon van een Griekse vader en een Maleisische moeder ook al onder vuur. Wel of geen Spelen van Rio, dat is daar de vraag. Kitty Chiller, de Australische chef de mission, vindt dat Kyrgios olympische deelname op het spel zet met zijn wangedrag op de baan. Zoals ook landgenoot Bernard Tomic niet naar Rio gaat, die in Madrid bij een matchpoint expres zou hebben verloren en vervolgens een kritische vraag beantwoordde met: „Zou jij je druk maken als je 23 was en meer dan 10 miljoen waard bent?”

Kyrgios nam het op voor Tomic. De Spelen? „Als jullie willen dat de beste twee Australische tennissers niet naar Rio gaan, so be it”, zei hij tegen persbureau AP. Tegelijkertijd vroeg hij zijn fans op Facebook om steun. Duizenden positieve reacties stroomden binnen.

Wie wil Kyrgios niet zien spelen in Rio? Bijna was hij voor het tennis verloren gegaan en speelde hij basketbal, zoals zijn jeugdidolen uit de NBA. Tegen Sijsling geen balletje achteloos door de eigen benen stuiteren, zoals die onvergetelijke middag op Wimbledon tegen Nadal. Wel staaltjes timing van de buitencategorie, achteloos geslagen winners, elf aces. En geen onvertogen woord. „Hij is absoluut een character”, prijst Sijsling na zijn oorwassing gemeend. „Die gaat wel een grand slam winnen binnenkort.”