Integratiewet Merkel regelt huisvesting, taallessen en belooft verblijfsvergunning aan immigranten

De Duitse regering heeft woensdag een akkoord gesloten over een pakket aan maatregelen om de grote instroom aan asielzoekers in het land op een goede manier te laten integreren.

Over de integratiewet is lang onderhandeld door de coalitiepartijen. Zij zijn het nu eens over de invulling. Zo wil bondskanselier Angela Merkel dat erkende asielzoekers op een door de staat bepaalde plek gaan wonen, en daar langere tijd blijven, tenzij ze elders werk vinden.

Met de maatregel wil Duitsland voorkomen dat er migrantengetto’s ontstaan in de grote steden. De bepaling is echter ook omstreden: veel erkende asielzoekers vrezen dat ze geplaatst worden in Oost-Duitsland, waar het anti-immigratiesentiment hoog is en regelmatig geweld tegen vluchtelingen wordt gebruikt.

Daarnaast wordt het voor migranten verplicht om de Duitse taal te leren. De asielzoekers moeten de taal binnen vijf jaar beheersen om een permanente verblijfsvergunning te krijgen.

Merkel spreekt naast deze „verplichtingen” ook van „kansen voor migranten”. Zo wil de regering honderdduizend gesubsidieerde banen creëren voor erkende asielzoekers. (NRC)