‘Aboutaleb overweegt lijsttrekkerstrijd met Asscher’

Het is voor het eerst dat de Rotterdamse burgemeester de deur naar een mogelijk lijsttrekkerschap op een kier zet.

Aboutaleb, Samsom en Asscher afgelopen februari op het jaarlijkse partijcongres van de PvdA.
Aboutaleb, Samsom en Asscher afgelopen februari op het jaarlijkse partijcongres van de PvdA. Foto Robin Utrecht/ANP

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft voor het eerst toegegeven dat hij zich mogelijk kandideert voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. In een gesprek met Nieuwsuur geeft hij aan een strijd met vicepremier Lodewijk Asscher te overwegen. Daarentegen herhaalde hij nogmaals dat hij het niet tegen de huidige fractievoorzitter Diederik Samsom wil opnemen.

Tegenover Nieuwsuur zegt Aboutaleb:

“Het is raar als je een leider heel lang hebt gesteund om dan ineens te zeggen: nou Diederik, nu ben ik jouw opponent! Dat is een bizarre situatie. Misschien klinkt dat in de oren van anderen niet zo, maar ik zit zo als mens niet in elkaar.”

Onduidelijk of er een verkiezing komt

Het is momenteel nog niet bekend of er een verkiezing komt om het lijsttrekkerschap van de PvdA waaraan meerdere partijgenoten zullen deelnemen. Samsom zelf wil dat graag, maar heeft eerder ook aangegeven pas in het najaar een besluit te nemen over zijn toekomst. In het gesprek met Nieuwsuur zet Aboutaleb Samsom onder druk snel over de brug te komen. “Ik denk dat het van belang is dat Samsom nu of over niet al te lange tijd aangeeft wat hij wil.”

Tegenover vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zou het volgens de Rotterdamse burgemeester “een heel ander verhaal” worden:

“Minister Asscher heeft natuurlijk een wat andere positie, die zit in het kabinet en neemt wel eens maatregelen waar ik graag voor applaudisseer, maar ook wel eens maatregelen waar ik het niet mee eens ben.”

Een voorlichter van de burgemeester stelt, gevraagd naar een reactie, tegenover NRC dat Aboutaleb inderdaad niet van plan is de strijd met Samsom aan te gaan maar dat de kwestie verder een partijaangelegenheid betreft.