90.000 bewakers voor EK onder hoogspanning

Frankrijk zet meer dan 90.000 man in voor de beveiliging van het EK-voetbal komende maand. Het merendeel van de bewakers bestaat uit politieagenten en gendarmes, maar daarnaast zijn 13.000 particuliere beveiligers ingehuurd. Indien nodig kan ook een deel van de 10.000 militairen worden ingezet die sinds de terreuraanslagen van 2015 op kwetsbare plaatsen patrouilleren.

Maar ook met maximale inzet blijft er risico op nieuwe aanslagen, waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woensdag tijdens de presentatie van de veiligheidsmaatregelen. „0 procent voorzorgsmaatregelen levert 100 procent risico op, maar 100 procent voorzorg leidt niet tot nul risico”, had hij eerder in sportkrant L’Équipe gezegd.

In Frankrijk was enige bezorgdheid na de bekerfinale vorige week in het Stade de France. Ondanks verscherpte maatregelen slaagden fans erin rookbommen het stadion in te brengen. Ook was er veel oponthoud bij nieuwe toegangshekken. Maar volgens Cazeneuve heeft de situatie bij die wedstrijd „geen betekenis” voor het EK. „Het was niet hetzelfde publiek, niet dezelfde organisator, zelfs niet dezelfde beveiliging.”

Tot eind juli geldt in Frankrijk de noodtoestand. De minister sluit een demonstratieverbod om de politie elders te ontzien niet uit. Dat zou de autoriteiten gezien de toenemende sociale onrust niet ongelegen komen.