Zweedse rechtbank handhaaft arrestatiebevel Assange

De Zweedse rechter vindt zijn verblijf in de ambassade van Ecuador niet gelijk staan aan detentie.

Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen. Foto Jack Taylor/ AFP

Een Zweedse rechtbank heeft op woensdag besloten dat het arrestatiebevel tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange van kracht blijft. De Zweedse autoriteiten willen de 44-jarige Assange ondervragen over een verkrachtingszaak uit 2010. Assange ontkent deze beschuldigingen.

De Australiër verblijft sinds 2012 noodgedwongen in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vreest dat een rechtszaak in Zweden ervoor zorgt dat hij uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten, waar hij gezocht wordt vanwege de onthulling van duizenden documenten met gevoelige militaire en diplomatieke informatie.

Niet gelijk aan detentie

In februari concludeerde een VN-werkgroep dat Assange onterecht wordt vastgehouden. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben dit oordeel naast zich neergelegd, ze vonden dat de Wikileaks-oprichter het “rechtsysteem ontvlucht”.

De Zweedse rechter oordeelt nu dat het verblijf van Assange in de Ecuadoraanse ambassade niet gelijk staat aan detentie. De rechtbank vindt dat er nog altijd gronden bestaan de beschuldigingen tegen Assange serieus te nemen en dat er een kans bestaat dat hij zich aan rechtsvervolging onttrekt.

    • Huib de Zeeuw