Wilders en zijn advocaat niet aanwezig bij proces

De rechtbank in Den Haag meldt dat de zitting donderdag wel doorgaat zonder Wilders en Knoops.

Advocaat Geert-Jan Knoops en Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor de eerste openbare zitting.
Advocaat Geert-Jan Knoops en Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor de eerste openbare zitting. Foto Remko de Waal / ANP

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops zijn donderdag niet aanwezig op de tweede zittingsdag van de strafzaak tegen de PVV-leider. Op de site van de rechtbank Den Haag staat in een reactie dat de zitting wel gewoon doorgaat zonder Wilders en Knoops.

De aanklacht waarvoor Wilders later dit jaar terechtstaat, is gebaseerd op uitlatingen die hij deed na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Hij zegde toen aanhangers toe ‘minder Marokkanen’ te zullen regelen.

De advocaat van Wilders had de rechtbank eerder gevraagd ‘contextuele getuigen’ te horen. Daarmee doelde hij onder meer op opiniepeiler Maurice de Hond, hoogleraar integratie Jaco Dagevos, en (voormalig) bewindslieden als Ivo Opstelten, Mark Rutte en Lodewijk Asscher. In april wezen de rechters dat af. Daardoor voelde de advocaat van Wilders zich genoodzaakt om zelf deskundigen te vinden om de verdediging van Wilders te onderbouwen.

In een persbericht laat het advocatenkantoor van Knoops weten dat er de afgelopen zes weken verschillende deskundigen bereid zijn gevonden en dat er nu meer tijd nodig is voor eigen onderzoek:

“De verdediging wenst haar verweren volledig en naar behoren te onderbouwen, hetgeen meer onderzoek en derhalve meer tijd vergt.”

Verdediging

Donderdag is gereserveerd voor de verdediging om vooraf aan de inhoudelijke behandeling van het proces aan te voeren waarom de vervolging van Wilders onterecht is.