Erdogan dreigt EU over visa

Foto Reuters

De Turkse president Erdogan heeft dinsdag gezegd dat zijn land het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie niet zal uitvoeren als de EU voorwaarden blijft stellen aan het opheffen van de visumplicht voor Turkse burgers. Hij zei ook dat de beloofde financiële steun van Brussel voor Turkije niet verloopt zoals afgesproken. De EU heeft Turkije zes miljard euro en opheffing van de visumplicht aangeboden in ruil voor effectievere actie om te voorkomen dat migranten vanuit Turkije naar Griekenland gaan en voor het terugnemen van migranten die toch in Griekenland zijn gekomen. Een voorwaarde voor opheffing van de visumplicht is aanpassing van de strenge antiterreurwetten, uit angst dat die mede worden gebruikt om critici de mond te snoeren. Erdogan stelt dat Turkije die wetten nodig heeft wegens de aanhoudende aanslagen. (AP)