Vingerafdrukken zijn verplicht voor nieuw paspoort

Dat oordeelt de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Bij het aanvragen van een paspoort is het verplicht om je vingerafdrukken af te staan. Dat oordeelt de Raad van State.
Bij het aanvragen van een paspoort is het verplicht om je vingerafdrukken af te staan. Dat oordeelt de Raad van State. Foto Robert Vos/ANP

Bij het aanvragen van een paspoort moeten mensen verplicht een vingerafdruk afstaan. Dat oordeelt de Raad van State op woensdag. Voor een identiteitskaart is geen vingerafdruk nodig.

Een aantal inwoners uit Amsterdam, Den Haag, Nuth en Maastricht hadden bij de aanvraag van een nieuw paspoort gewetensbezwaren tegen het afgeven van een vingerafdruk. Daarop besloten de burgemeesters van deze steden de aanvraag buiten behandeling te laten.

Dat is terecht, zo oordeelt de hoogste bestuursrechter, omdat een Europese wet sinds 2009 Nederlandse gemeenten verplicht om twee vingerafdrukken op te nemen in de chip van een paspoort.

Geen opslag vingerafdrukken in centrale databank

De Raad van State laat in een andere zaak waarover zij vandaag uitspraak deed weten dat de benodigde afname van vier vingerafdrukken niet langdurig mag worden opgeslagen in een centrale databank. Het ministerie van Justitie wilde in eerste instantie alle informatie in een centrale database opslaan, waar de AIVD vrij toegang tot zou krijgen.

Dit beleid werd gedwarsboomd door een besluit van het Gerechtshof in Den Haag uit 2014. Zij oordeelden dat de centrale opslag van vingerafdrukken in strijd is met de privacy. Na deze uitspraak had het kabinet in de Paspoortwet al vastgelegd dat niet meer dan twee vingerafdrukken decentraal mogen worden opgeslagen voor de termijn van de aanvraag van het paspoort.

Tegen de uitspraken van de Raad van State is in Nederland geen hoger beroep mogelijk.