Van der Steur: ‘ondubbelzinnig’ falen rond bonnetje Teevendeal

Minister is “heel blij” met de conclusie van de commissie dat er “geen enkele aanwijzing voor een doofpot is”.

Van der Steur woensdagmiddag tijdens zijn persconferentie over het nieuwe rapport van de commissie-Oosting. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het nieuwe rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal heeft “ondubbelzinnig bevestigd” dat er veel is misgegaan bij de zoektocht naar het bonnetje van de deal. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) woensdag in een reactie op het rapport. Hij is “heel blij” met de conclusie van de commissie dat er “geen enkele aanwijzing voor een doofpot is”.

Van der Steur erkende ook de conclusie van Oosting over het algehele falen binnen de top van Justitie. Daar heerste volgens Oosting een cultuur van “ieder voor zich”. Van der Steur zei dat “al eerder geconstateerd” is dat er op het departement ‘verkokering’ is: verschillende afdelingen communiceren slecht met elkaar en wisselen te weinig informatie uit.

In een tweede rapport over de kwestie constateerde de commissie woensdagochtend dat het bonnetje van de Teevendeal onvindbaar bleef door een totaal gebrek aan regie, miscommunicatie en een verziekte werksfeer aan de top van het ministerie van Justitie. Voor een bewuste strategie om het bonnetje achter te houden zijn geen aanwijzingen gevonden, maar Oosting vroeg zich meteen af of het ontbreken van een doofpot de zaak minder erg maakt. Als het ministerie tot zo’n bewuste strategie in staat was geweest, was er in elk geval “organisatorisch vermogen” en “bestuurskracht” geweest.

Van der Steur benadrukte in zijn reactie dat Veiligheid en Justitie al “fors” geïnvesteerd heeft in het beter functioneren van de ambtelijke top en de “benodigde cultuuromslag” op het departement:

“Het is onvermijdelijk dat er af en toe fouten worden gemaakt, maar de risico’s daarop moeten zo klein mogelijk zijn. We moeten van onze fouten blijven leren.”

In maart kondigde de nieuwe hoogste ambtenaar van Justitie, Siebe Riedstra, in een interview met NRC een verbeterprogramma aan. Maar hij waarschuwde dat de veranderingen “niet meteen” geregeld zijn. “Na vier of vijf jaar kun je pas zeggen of dat gelukt is”.

Minister deed als Kamerlid suggesties voor in brief

Over de rol die Van der Steur in dit dossier speelde toen hij nog VVD-Tweede Kamerlid was, is weinig in het rapport terecht gekomen. Het gaat wel over zijn opmerkingen bij een paar van de 29 conceptversies van de brief die Opstelten op 3 juni aan de Tweede Kamer stuurde. De commissie zegt dat Van der Steur tekstsuggesties deed “in het kader van de politieke sondering”. Eerder schreef NRC al dat Van der Steur over een passage opwierp of dit wel met de Kamer gedeeld moest worden.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over het nieuwe rapport. De Kamerleden zullen Van der Steur niet verwijten dat hij vooroverleg voerde met de bewindslieden, maar de vraag is waar ze de grens trekken. Van der Steur zal mogelijk ook de vraag krijgen waarom hij deze eerdere bemoeienis niet uit zichzelf aan de Kamer meldde.

D66-leider Pechtold zei in reactie op het rapport dat “de situatie zo beroerd is dat je denkt aan matchfixing, maar het blijkt gewoon om FC Knudde te gaan”. VVD-Kamerlid Foort van Oosten vindt dat “de conclusies het belang bevestigen van de forse cultuurverandering op het departement die door de bewindspersonen is ingezet”. PVV-leider Wilders twitterde dat hij weinig nieuws in het rapport had gelezen:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Oosting 2: V&J grote puinhoop, geen regie, geen gezag. So what’s new? Kunnen we het nu weer hebben over pensioenen, terreur, politie + zorg?