Ultranationalist Lieberman treedt toe tot regering Israël

Daarmee krijgt het kabinet van premier Netanyahu een stevigere meerderheid in het Israëlische parlement.

Lieberman en Netanyahu op archiefbeeld uit 2013. Foto Tsafrir Abayov / AP

De partij van de omstreden ultrarechtse politicus Avigdor Lieberman treedt toe tot het Israëlische kabinet. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van Liebermans partij. Zelf wordt Lieberman de nieuwe minister van Defensie.

De aankondiging werd al dagen verwacht, maar de onderhandelingen bleven hangen op het punt van onder meer pensioenen voor immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. Lieberman komt zelf uit Moldavië, destijds onderdeel van de Sovjet-Unie.

Stroomversnelling

De uitbreiding van het Israëlische kabinet kwam vorige week in een stroomversnelling toen minister Moshe Ya’alon van de Likud-partij van premier Netanyahu opstapte, uit onvrede over het beleid van zijn leider. Ya’alon meent dat Likud zijn oren steeds meer laat hangen naar extremistische geluiden.

Netanyahu wilde zijn kabinet uitbreiden omdat hij maar een minieme meerderheid van 61 zetels (van de 120) heeft in de Knesset, het Israëlische parlement. Een andere mogelijkheid was dat Isaac Herzog en zijn centrum-linkse Zionistische Unie, goed voor 24 zetels, in het kabinet zouden komen, maar Netanyahu sloot een akkoord met de ultranationalisten van Yisrael Beiteinu (Israël Ons Huis), die zes zetels hebben.

Anti-Arabisch

Een post als minister van Defensie voor Lieberman is omstreden. Ten eerste verwijten critici Lieberman een gebrek aan militaire ervaring voor de post. Hij heeft wel ervaring als minister. Van 2001 tot en met 2015 vervulde hij verschillende posten, waaronder die van minister van Buitenlandse Zaken gedurende bijna zes jaar.

Belangrijker punt van kritiek is dat Lieberman veel zeer extreme anti-Arabische uitlatingen gedaan heeft. Hij riep vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne op “deloyale Israëlische Arabieren” te onthoofden. Ook steunde hij recent een Israëlische militair die een reeds uitgeschakelde Palestijn doodschoot, die daarvoor met een mes een andere soldaat aanviel in Hebron. De opgestapte Ya’alon riep juist op tot vervolging van de militair.

Kolonist

De afgelopen dagen ontstond bij critici ophef over een wetsvoorstel dat naar verluidt onderdeel uitmaakt van de deal om tot het kabinet toe te treden. Het zou volgens Lieberman mogelijk moeten zijn bij militaire rechtbanken veroordeelde terroristen de doodstraf op te leggen. Maar bij die rechtbanken worden bijna alleen maar Palestijnen voor die beschuldiging vervolgd, geen Israëliërs die terroristische daden plegen.

Met Lieberman krijgt Israël voor het eerst een minister met directe zeggenschap over de Palestijnse gebieden die zelf kolonist is. Lieberman woont in Nokdim, een nederzetting in het zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever.