Volkswagen steekt 300 miljoen euro in Uber-concurrent Gett

Het Duitse autoconcern Volkswagen steekt 300 miljoen dollar (270 miljoen euro) in de Amerikaanse autodienst Gett. Gett is een startup uit New York die net als martkleider Uber ritten regelt die uitgevoerd worden door onder anderen particuliere chauffeurs.

De taxidiensten zijn in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met het Amerikaanse Uber, zowel in als buiten de Verenigde Staten. Uiteindelijk, is de verwachting, zullen particuliere chauffeurs die nu de ritten doen, vervangen worden door zelfrijdende auto’s.

Lyft is een Uber-concurrent in eigen land, die dit jaar een investering van 500 miljoen dollar ontving van autofabrikant GM. In China moet Uber opboksen tegen Didi, dat net een investering kreeg van Apple, ter waarde van een miljard dollar.

Uber krijgt ook steun uit de autoindustrie: de Japanse autofabrikant Toyota investeert een onbekend bedrag in de onlinetaxidienst Uber. In ruil daarvoor begint een proef waarbij Uber-chauffeurs een Toyota kunnen leasen en die kunnen afbetalen via hun taxiverdiensten. Toyota meldde het principe-akkoord over de samenwerking dinsdag, zonder de omvang van de investering bekend te maken. Naast het leaseprogramma willen beide bedrijven apps ontwikkelen die Uber-chauffeurs bijstaan tijdens hun werk.