Stoïcijnse spierbonk worstelt met ALS

Herbert is een getatoeëerde kleerkast van achter in de vijftig die werkt als bokstrainer, maar ook klusjes doet voor de lokale misdaadbaas. Elke dag mat de stoïcijnse spierbonk zichzelf af om in vorm te blijven. Eerst slaat hij geen acht op zijn trillende hand en toenemende spierverkrampingen, totdat hij opeens neervalt. Van de arts moet Herbert toch echt naar de neuroloog.

Zijn zo gekoesterde zelfstandigheid, hij leeft alleen met zijn siervissen, is niet meer houdbaar als geconstateerd wordt dat hij lijdt aan de spier- en zenuwziekte ALS. Zal het hem lukken op tijd in het reine te komen met zijn van hem vervreemde dochter?

De Duitse film A Heavy Heart (oorspronkelijke titel: Herbert) kan bogen op een sterke hoofdrol en een fraaie schildering van de grauwe Leipzigse couleur locale. Ook loopt het verhaal net even anders dan je vermoedt, al is de handheld-cameravoering dan wel weer wat voorspelbaar.

    • André Waardenburg