Shanks en Van Gansewinkel ‘vullen elkaar perfect aan’

De Britse afvalverwerker Shanks wil een bod doen op het Nederlandse Van Gansewinkel. Shanks is al erg actief in Nederland.

Afvalwagen van Van Gansewinkel.
Afvalwagen van Van Gansewinkel. Foto Robin Utrecht / ANP

Liever had Peter Dilnot van afvalbedrijf Shanks het nog even voor zich gehouden. Maar goed, hij moet nou eenmaal zaken melden als er geruchten zijn. Aan de telefoon: „We hebben ons bod nog niet eens klaar.” Hoeveel hij gaat bieden op zijn concurrent? Hij lacht. „Ja, dat weten de aandeelhouders van Van Gansewinkel ook nog niet.”

Dinsdag maakte het Britse beursgenoteerde afvalbedrijf Shanks („making more from waste”) bekend dat het een bod gaat uitbrengen op het Nederlandse Van Gansewinkel („waste no more”).

Shanks zit al in Nederland, waar het onder de namen Icova, Van Vliet, Klok Containers, Smink en Vliko bouw- en bedrijfsafval ophaalt en giftige resten verwerkt. Dilnot: „We kennen de markt heel goed. Meer dan de helft van onze winst, omzet en ons personeel zit in Nederland.”

Vorig jaar zei Dilnot tegen NRC in deze krant dat hij overnames in Nederland wil doen en „met kleine en zeer grote bedrijven in gesprek” was. „Natuurlijk” keek hij ook naar wat Van Gansewinkel aan het doen was.

Shanks en Van Gansewinkel vullen elkaar perfect aan, vindt hij. In het noorden van Nederland haalt Van Gansewinkel bijvoorbeeld meer op en doet Shanks meer verwerking. „We zijn vergelijkbaar, maar niet identiek.” De twee samen kunnen „een Europese koploper in recycling” worden, ondanks de krimpende Nederlandse afvalmarkt. En Van Gansewinkel heeft het lang moeilijk gehad, zegt Dilnot. „Een stabiele situatie in ons bedrijf zou goed voor hen zijn.”

Van hand tot hand

Stabiel was het de afgelopen tien jaar inderdaad niet. In 2007 kochten private-equitypartijen CVC en KKR de afvalverwerker. Een flink deel van het overnamebedrag belandde als schuld op de balans. Dat, in combinatie met minder afval, bracht het bedrijf in diepe financiële problemen. CVC en KKR wilden er in 2014 weer vanaf, maar niemand deed een hoog genoeg bod.

Vorig jaar had van Gansewinkel een schuld van 809 miljoen euro – te veel om te dragen. De ruim vijftig schuldeisers zetten als noodgreep hun schuld om in aandelen.

Langdurig een bedrijf bezitten is niet het vak van fondsen die geld verdienen met het opkopen van probleemschulden – fondsen met namen als Beach Point Capital Management en Cross Ocean Partners. Die willen daar vanaf.

Nu die schuldenberg is verkleind naar 320 miljoen euro, is Van Gansewinkel stukken aantrekkelijk voor branchegenoten. „Het is zo dat je met een goede balans beter verkoopbaar bent”, zei Marc Zwaaneveld vorig jaar na de reddingsactie tegen NRCdeze krant. Hij sloot „consolidatie op de middellange termijn” niet uit.

Ook laten (ongepubliceerde) cijfers over het eerste kwartaal volgens de woordvoerder van Van Gansewinkel een „positieve trend in de ontwikkeling van het resultaat” zien in vergelijking met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. „En dan kun je logischerwijs ook rekenen op meer interesse. Shanks heeft nu als eerste die interesse naar buiten gebracht.”

Vertillen

Hoe denkt Shanks een eventuele overname te betalen? „Dat hangt af van de prijs”, zegt Peter Dilnot. Shanks gaat het geld halen uit drie bronnen: eigen aandelen, extra schuld en een aandelenemissie. „We zullen zorgen dat we er ons financieel niet aan vertillen.”

Vraag is of Van Gansewinkel, na de twee vorige eigenaren, nog verder gerationaliseerd en gestroomlijnd kan worden. Dilnot wil niet veel zeggen over zijn plannen met het bedrijf. „We zijn geen financiële partij, we zijn een industriële partij. Natuurlijk kunnen de zaken verbeterd, maar vooral door ze samen te voegen.”