Rusland laat Oekraïense gevechtsvlieger Nadia vrij

In maart werd de pilote veroordeeld tot 22 jaar cel voor de moord op twee Russische journalisten.

De pilote is woensdagmorgen in Rusland op het vliegtuig gezet en zal later op de dag arriveren in Kiev. Foto Maxim Shemetov / Reuters

De in Rusland tot 22 jaar cel veroordeelde pilote Nadia Savtsjenko wordt vrijgelaten. De pilote is woensdagmorgen in Rusland op het vliegtuig gezet en zal later op de dag arriveren in Kiev. In ruil stuurt Oekraïne twee Russische gevangenen terug, zo meldt een bron die bij de deal betrokken is aan persbureau Reuters.

Update 15.03: Savtsjenko geland

De Oekraïense president Porosjenko heeft op Twitter laten weten dat Savtsjenko geland is in Kiev. Poetin heeft in een verklaring laten weten dat besloten is om Savtsjenko vrij te laten om “de spanningen tussen beide landen te verminderen”.

De Oekraïense president Porosjenko meldde vorige maand al dat hij met de Russische president Poetin overeengekomen was om Savtsjenko vrij te laten.

Toen zei hij te willen ruilen tegen twee gevangengenomen Russische commando’s. Of dat de twee Russen zijn die woensdagmorgen vanuit Kiev naar Rusland vertrokken zijn, is niet bekend. Later op de dag geeft Porosjenko een persconferentie die naar alle waarschijnlijkheid gaat over de vrijlating van Savtsjenko.

Zingen

De pilote Nadia Savtsjenko werd in Rusland vastgehouden, omdat ze volgens het land betrokken zou zijn bij de dood van twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne. Internationaal is er altijd getwijfeld aan haar schuld. De arrestatie van Savtsjenko werd gefilmd. Uit de lichtinval op de video valt af te leiden dat die voor het middaguur gemaakt is. De mortierbeschieting waarbij de journalisten omkwamen vond pas een uur later plaats.

In maart werd de pilote, die sinds 2014 in Russische krijgsgevangenschap verkeerde, veroordeeld tot 22 jaar cel. Nadat het vonnis door de Russische rechter was voorgelezen zong Savtsjenko de Maidanhymne, met een nieuwe tekst: “Rechters, o rechters: rechtspreken doen jullie niet,” waarna ze “Leve Oekraïne” uitsprak.