Hoe Shell de aandeelhouders achter zich kreeg

aandeelhoudersvergadering Shell Ondanks heftige discussies over Groningen en duurzame energie heeft Shell de volledige steun van de aandeelhouders.

Foto iStock / beeldbewerking NRC fotodienst

Met een „fluwelen, ijzeren hand”, zoals een van de aanwezigen het noemde, heeft Shell-topman Ben van Beurden dinsdag het met aandeelhouders gevulde Circustheater achter zich gekregen. Zelfs de Groningse Annemarie Heite die middenin het aardbevingsgebied woont en zich als eerste meldde achter de microfoon ging naar huis „met een goed gevoel”.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering leek een confrontatie te gaan worden tussen activisten en Shell. Groningers eisten harde toezeggingen van Shell over de afhandeling van de aardbevingsschade. Groene beleggers hadden een resolutie op de agenda weten te krijgen waarin Shell gemaand wordt om alleen nog te investeren in duurzame energie en af te zien van nieuwe dure projecten bij de olie- en gaswinning. Maar Shell gaf de regie niet uit handen.

Bij binnenkomst werden de aandeelhouders getrakteerd op een gelikt filmpje dat al meteen wat kou uit de lucht haalde. „Wij werken aan een beter leven voor iedereen, op een gezonde planeet”, was de boodschap die met prachtige beelden en overdonderende muziek de zaal in werd geslingerd: Shell zet zich in voor een toekomst waarin alle uitstoot van broeikasgas gecompenseerd wordt. Geen twijfel dus over de duurzame toekomst.

Groningen

Maar voor de duurzame vragen aan de orde kwamen, nam Annemarie Heite het woord en vertelde de Shell-bestuurders indringend hoe het is om tussen de stutten te moeten wonen. Hoe het is om getuige te zijn van het feit dat er „gesteggeld wordt over geld, in plaats van dat onze kinderen onmiddellijk in veilige noodscholen zijn ondergebracht”.

Zij betoogde dat de kinderen niet langer veilig zijn in de bestaande scholen in het aardbevingsgebied in Groningen, maar dat er al twee jaar alleen maar wordt „gediscussieerd over noodscholen, zonder dat er iets gebeurt”. En rechtstreeks tegen Van Beurden:

„Stelt u zich eens voor dat uw kinderen of kleinkinderen op een onveilige plek zouden moeten zitten.”

Het leidde tot een even persoonlijke als duidelijke reactie van de topman. „Ik heb ook vier kinderen met dagelijkse zorgen maar ik besef heel goed dat die zorgen van een andere orde zijn dan de uwe.”

Hij zei echter dat de oplossing van de NAM moet komen, de joint venture van Shell en ExxonMobil die verantwoordelijk is voor de gaswinning. Waarop hij vervolgens met het antwoord kwam waar iedereen op zat te wachten.

„De NAM zal álle schade vergoeden en alle noodzakelijke maatregelen nemen om uw huis en dat van alle anderen te versterken.” Een opgeluchte Heite: „Daarmee was Van Beurden veel concreter dan ik ooit had durven hopen. Ik ga hem eraan houden.”

Follow This

De resolutie van de 1600 groene beleggers verzameld in Follow This, haalde het niet. De grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, hadden afgelopen vrijdag al gestemd over de vraag of Shell het roer moest omgooien naar uitsluitend duurzame investeringen. Een overweldigende 97 procent van die uitgebrachte stemmen vond van niet. Oprichter Mark van Baal van Follow This was toch positief over de uitkomst. „Want 3 procent heeft voor onze resolutie gestemd en dat betekent 100 miljoen aandelen met een waarde van ongeveer 2,5 miljard euro.” Een jaar geleden vertegenwoordigde Follow This nog slechts 10.000 aandelen.

Van Baal wees ook op een uitspraak van een aantal institutionele beleggers, waaronder Robeco en PGGM, dat zij de „geest” van de resolutie steunen, maar tegen hebben gestemd omdat zij vinden dat het beleid een zaak is voor de raad van bestuur en niet door de aandeelhouders moet worden opgelegd.

Bij binnenkomst werden de aandeelhouders op een gelikt filmpje getrakteerd

Bovendien had bij de stemming ook 3 procent zich onthouden, waardoor het beeld volgens Van Baal ook minder zwart-wit was. „Het belangrijkste is dat duurzame energie nu op de agenda van Shell staat en er niet meer af zal gaan tot Shell een duurzaam, bedrijf is.”

Bijna iedereen tevreden dus. Behalve wellicht een groepje Groningers dat in het kielzog van Annemarie Heite was meegekomen om „een transparante en eerlijke overeenkomst” met Shell af te dwingen. Even leek de zaak uit de hand te lopen toen deze activisten schreeuwend door de zaal liepen, maar ook zij kregen te maken met de fluwelen, ijzeren hand van de Shell-bestuurders die vastbesloten waren zich niet te laten provoceren. Waarop de activisten afdropen.