Vrouwen acht Nederland naar Olympische Spelen

De Nederlandse vrouwen acht heeft zich dinsdag bij het olympisch kwalificatietoernooi roeien in Luzern geplaatst voor Rio 2016. De ploeg van hoofdcoach Josy Verdonkschot eindigde in de finale op de tweede plek in een tijd van 6.04,24. Roemenië zegevierde in 6.02,56. Beide boten stelden het begeerde olympische ticket veilig. Eerder op dinsdag stelden ook Ilse Paulis en Maaike Head in de lichte dubbeltwee het olympische ticket veilig. Daardoor heeft de Nederlandse roeiploeg voor Rio 2016 de beschikking over minimaal zeven startbewijzen, waaronder ook de Holland Acht bij de mannen. Technisch directeur Hessel Evertse van de Roeibond reageerde tevreden op de olympische vloot. „Ja, een felicitatie waard aan alle betrokkenen. Na Londen 2012 kreeg ik de opdracht om minimaal vijf kansrijke boten naar Rio 2016 te loodsen. Dat is meer dan gelukt, we liggen mooi op schema.” De vrouwen acht was het enige Nederlandse team dat een medaille haalde op de Spelen van Londen in 2012. (ANP)