‘Per jaar begroot ik zo’n 10.000 euro voor het huis’

Martijn van Hooft (41) is planningsmanager bij Intertoys en Bart Smit. Hij ondersteunt het inkoopproces en zorgt dat het ingekochte speelgoed op tijd in de winkels ligt. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in Utrecht.

IN

‘Voordat ik afgelopen maand maart overstapte naar Intertoys en Bart Smit werkte ik als planningsmanager bij V&D. Ik heb daar ruim een jaar gezeten. Het was mijn taak te kijken hoe de inkoop van goederen op eenzelfde manier, maar dan met minder kosten georganiseerd kon worden. Natuurlijk wist ik dat het bedrijf er niet goed voorstond, er waren immers al twee reorganisatierondes geweest, maar ik had niet verwacht dat het faillissement zo snel zou komen.

„Gelukkig houd ik mijn netwerk altijd actief bij en had ik snel een nieuwe baan. Ik kijk altijd waar iedereen in mijn omgeving mee bezig is en of dat interessant voor mij zou kunnen zijn. Mensen weten me wel te vinden als het gaat om het managen van veranderingen in de detailhandel. Voor V&D deed ik soortgelijk werk bij de Bijenkorf, en toen dat klaar was stapte ik op verzoek van V&D naar hen over. Ook door Intertoys en Bart Smit werd ik gevraagd.

„Dat ik ben overgestapt maakt ook dat ik weinig hoef te onderhandelen: ik weet wat ik waard ben en als ze me willen hebben, dan hoort daar een bepaald salaris bij. Zodoende is mijn inkomen de afgelopen jaren vrij stabiel geweest. Ik kan er prima van rondkomen. Mijn vrouw werkt als waarnemend huisarts en regelt alle lopende uitgaven, ik bepaal hoe onze financiën worden ingericht. Hoeveel we dit jaar bijvoorbeeld kunnen uitgeven aan vakanties, hoeveel aan het huis, en hoeveel aan andere zaken.”

UIT

‘Omdat we allebei een drukke baan hebben, vinden we dat de inrichting van ons huis rustgevend moet zijn. Daar besteden we dan ook graag wat aan, want het moet wel van hoogwaardige kwaliteit zijn. Zo hebben we onlangs een nieuwe zithoek aangeschaft, met andere gordijnen. Dan ben je zo 5.000 euro verder. Vorig jaar hebben we onze tuin laten betegelen en er een nieuwe schutting ingezet, dat kostte 10.000 euro. Het huis verandert een beetje met de kinderen mee. Waar we toen ze klein waren behoefte hadden aan één grote woonkamer om ze in de gaten te kunnen houden, daar hebben we drie jaar geleden een schuifdeur tussen de voor- en achterkamer in laten bouwen zodat wij rustig kunnen zitten en zij videogames kunnen spelen.

„Per jaar begroot ik ongeveer 10.000 euro voor het huis. Dit jaar is dat iets minder omdat we een maand naar Nieuw-Zeeland zijn geweest. Mijn vrouw was er al eerder geweest en vindt het de mooiste plek op aarde, dus wilden we er graag een keer met z’n allen heen. Maar daarvoor moesten de kinderen natuurlijk wel oud genoeg zijn, ze zijn nu 7, 9 en 10 jaar, en we moesten toestemming krijgen van school. Dat kregen we, mits ze hun huiswerk maakten. Het was een dure reis, met vijf personen tikt het snel aan, maar het is de beste investering geweest die ik in jaren heb gedaan.”