Oud-minister Berend Jan Udink (90) overleden

Udink hoorde op de radio dat hij minister van Ontwikkelingswerk zou worden in het kabinet-De Jong.

Politicus Berend Jan Uddink in 1972. Foto ANP

Oud-CHU-fractievoorzitter en voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Berend Jan Udink is gisteren overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het CDA. De 90-jarige Udink was in de jaren zestig en zeventig minister in de kabinetten-De Jong en Biesheuvel.

Udink, opgeleid als econoom, was in de periode 1967 tot 1973 Kamerlid, minister en fractievoorzitter van de Christelijk-Historische Unie (CHU), dat later opging in het CDA.

Hoorde op radio over ministerschap

Een bijzondere anekdote over zijn Haagse loopbaan is dat Udink op de radio hoorde, terwijl hij er nog over aan het nadenken was, dat hij minister voor Ontwikkelingswerk zou worden in het kabinet-De Jong (’67-’71). Udink had premier Piet de Jong nog nooit ontmoet.

Oud-NRC-redacteur Joep Bik schreef over Udink:

“Een vat van tegenstellingen. Een sterke bestuurder met heel moderne inzichten en tegelijkertijd zeer traditionele opvattingen over politiek en samenleving. Een man met een scherp verstand en dito mensenkennis die niettemin af en toe met open ogen ernstige vergissingen maakte en in tact jegens derden soms gevaarlijk tekortschoot.”

Ontslagen als topman bij Ogem

In 1971 werd Udink lijsttrekker voor zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen met een campagne die vooral gericht was tegen de onlangs opgerichte D’66, omdat die partij “voortspruit uit wantrouwen in de bestuurders en het gezag”. Zo valt te lezen in de autobiografie ‘Tekst en uitleg’. Het kon een nederlaag niet voorkomen. Het CHU won 10 zetels, éen minder dan D’66. In het kabinet-Biesheuvel I en II (’71-’73) werd Udink minister van Volkshuisvesting.

Na zijn politieke loopbaan werd Udink in 1978 bestuursvoorzitter bij handel- en bouwconglomeraat Ogem. Bij zijn aantreden bivakkeerde het bedrijf al in zwaar weer. Twee jaar later verraste president-commissaris Biesheuvel, de minister-president onder wie Udink zijn laatste ministerschap had, hem met een ontslagbrief. In de afgelopen jaren woonde Udink in België.