‘Onderzoek naar corruptie bij bouw accomodaties Spelen’

Er zijn bij de aanbesteding van onder meer het Olympisch stadion mogelijk steekpenningen betaald.

Een bouwvakker loopt door de Olympische Carioca Arena 2 in Rio. Foto Yasuyoshi Chiba/ AFP

Bij de aanbesteding van Olympische sportaccomodaties en bijbehorende servicediensten is mogelijk fraude gepleegd. De Braziliaanse openbare aanklager heeft het corruptieonderzoek naar staatsoliebedrijf Petrobras uitgebreid met alle werken die gebouwd zijn voor de Spelen van komende zomer in Rio en die zijn gefinancierd met overheidsgeld, meldt persbureau Reuters.

Onder meer het Olympisch Park en het Deodoro-gebied, waar veel sportaccomodaties staan, zijn onderdeel van het fraudeonderzoek. Vijf bouwbedrijven zijn verantwoordelijk voor de realisatie van de gebouwen en bijbehorende infrastructuur. In totaal is daarmee 39 miljard real (9,7 miljard euro) gemoeid. Alle vijf de bedrijven zijn ook betrokken bij het fraudeschandaal rondom Petrobras

Volgens Reuters, dat zich baseert op informatie van federale aanklager Leandro Mitidieri, zijn er onder meer prijsafspraken gemaakt rond de aanbesteding van de werken. Ook zouden er steekpenningen zijn betaald door de vijf betrokken bedrijven. In 2014 kwam aan het licht dat het semi-staatsoliebedrijf Petrobras miljarden aan steekpenningen ontving van bouwbedrijven in ruil voor opdrachten en dat politici werden omgekocht in ruil voor politieke steun. Via die zaak kwamen de onderzoek de mogelijke fraude bij de bouw van Olympische accomodaties op het spoor.

Vervuilde baai

Daarnaast wordt er momenteel onderzoek gedaan naar wat er gebeurd is met de overheidsgelden die bedoeld zijn voor het schoonmaken van de Guanabara Baai, waar de Olympische zeilwedstrijden zullen plaatsvinden. De Guanabara baai werd eerder door onafhankelijke bacteriologen omschreven als een ‘open riool’ en een gevaar voor de volksgezondheid. Afval en rioolwater uit de talloze sloppenwijken van Rio de Janeiro worden er al decennialang gedumpt.

Aanklager Mitidieri kan nog niet zeggen of er ook daadwerkelijk bewijs is voor de fraude. Details daarover zullen komende weken volgen.

Nieuwe opdoffer voor Brazilië

Het nieuws over het mogelijke misbruik van overheidsgeld bij de aanbesteding en bouw van Olympische accomodaties is een nieuwe tegenvaller voor Brazilië. President Dilma Rousseff is momenteel verwikkeld in een afzettingsprocedure en daarom voorlopig geschorst. De Braziliaanse economie is de afgelopen jaren ingestort door dalende grondstof- en olieprijzen. Daarnaast heeft het land te kampen met de uitbraak van het zika-virus, dat mogelijk zorgt voor de vervorming van babyschedels.

    • Jorg Leijten