Monsanto wil huid duurder verkopen aan Bayer

Monsanto wil best verder praten over een overname door Bayer. Maar dan moeten de Duitsers wel meer bieden.

Monsanto wijst het overnamebod dat het Duitse chemiebedrijf Bayer onlangs heeft uitgebracht af, maar staat wel open voor verdere gesprekken. Dat liet de Amerikaanse zadenveredelaar dinsdag weten.

Bayer maakte maandag bekend 62 miljard dollar (55 miljard euro) over te hebben voor de overname van het Amerikaanse bedrijf. Monsanto gaf eerder al aan een ongevraagd bod van Bayer te hebben ontvangen, zonder te melden om welke prijs het ging.

Monsanto zegt zeker voordelen te zien in een deal met Bayer. Het huidige bod weerspiegelt volgens topman Hugh Grant echter niet de waarde van het concern. Daarnaast blijven er volgens hem teveel zorgen rond de financiering en de instemming van toezichthouders bestaan.

Door de overname zou ’s werelds grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden ontstaan. Monsanto is al de grootste leverancier van zaden en is pionier op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen. Het voorstel van Bayer past in de consolidatieslag in de zaden- en gewassenindustrie. Daar lijkt slechts plaats voor enkele grote spelers, die een uiteenlopende reeks producten en diensten kunnen leveren aan boeren. In dat kader probeerde Monsanto zelf vorig jaar tevergeefs de Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta over te nemen, voor bijna 44 miljard dollar.

Syngenta wordt nu overgenomen door het staatschemiebedrijf van China. Daarnaast gaan de Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont fuseren. Daarbij worden de activiteiten op het gebied van landbouw afgesplitst.

Ondanks de vooraanstaande positie op de zadenmarkt heeft Monsanto het momenteel zwaar. Het bedrijf gaf dit jaar een winstwaarschuwing en ligt in de clinch met toonaangevende handelshuizen en overheden in Argentinië en India. Daarnaast zet de sterke daling van de grondstoffenprijzen extra druk op het inkomen van boeren. (ANP/ Bloomberg)