Mijn moeder vraagt geen toestemming

Rik Keulemans (13), Hilversum

„Ik begrijp wel dat mijn moeder vakantiefoto’s wil delen op Facebook. Ze deelt ze alleen met haar vrienden, dus er is niet zo’n grote kans dat mijn vrienden die foto’s tegenkomen. Nou ja, tenzij ze op de pagina van hun moeder kijken die dan weer is bevriend met mijn moeder. Maar het gaat ook meer om het idee: er zijn oude schoolfoto’s waarvan ik denk: oh, wat zie ik er daar verschrikkelijk uit! Nee, ze vraagt er geen toestemming voor. Laatst vroeg ik haar een foto te wissen waar ik stom op stond, maar toen zei ze dat hij wel leuk was en ik dacht: nou ja, laat maar. Als mijn moeder hem mooi vindt, dan zal ik hem later zelf ook wel mooi vinden. Ik heb geen sociale media want ik hou niet van foto’s van mezelf. En ik voel mezelf ook wel een beetje een creep als ik naar andermans foto’s kijk.”