Monsanto wijst eerste overnamebod van Bayer af

Het Amerikaanse Monsanto wijst het eerste overnamebod van het Duitse chemieconcern Bayer, ter waarde van 55 miljard euro, af. Het bedrijf zei dinsdag wel nog open te staan voor verdere onderhandelingen.

In een verklaring schrijft de raad van commissarissen van Monsanto, dat producent is van landbouwchemicaliën en zaadveredelingstechnieken: „We vinden het bod van Bayer unaniem niet compleet en financieel onvoldoende, maar we staan open voor verdere constructieve discussies om te kijken of een transactie in het belang van Monsanto’s aandeelhouders mogelijk is.”

Het wachten is nu of er een hoger bod van Bayer komt. De Duitse chemiereus moet zich voor deze deal fors in de schulden steken. De vorige topman van Bayer, de Nederlander Marijn Dekkers, was volgens de Duitse pers tegen een overname. Al is landbouwchemie een groeiende sector, het bod op Monsanto is omstreden, en niet alleen vanwege de financiële risico’s. Monsanto ligt regelmatig onder vuur van milieuorganisaties die zich zorgen maken over de negatieve effecten van bestrijdingsmiddelen.