Laat je niet gek maken. Straks krijg je een black-out

Eerstejaars maken voor NRC een eindexamen. Wat weten zij na een jaar nog? Vandaag: biologie, vmbo-t.

‘Nou, ik stond verbaasd van mezelf. Ik wist best nog wel veel.

Een paar vragen waren echt simpel. Zoals de eerste. Je moest de naam geven van het stofwisselingsproces dat plaatsvindt bij het laten van een wind. Het antwoord is ‘verbranding’.

Ook vraag 33 was makkelijk. Daar stonden de juiste antwoorden gewoon in de tekst. Het ging over chlamydia en de toetsmakers wilden weten welke organen er ontstoken raken. Op het plaatje zag je een dwarsdoorsnede van een penis. Ik heb de urinebuis en de bijballen aangevinkt.

De onderwerpen die besproken werden, waren leuk. De teksten gingen over de waterpokken, verschillende griepvarianten, apen, dolfijnen, iets over slagaders en ademhaling. Van alles wat dus.

Vraag 22, over de verschillende griepvarianten, vond ik wel lastig. Ik zat echt te twijfelen. Er stond dat een inenting tegen H1N1 geen goede immuniteit oplevert tegen een andere variant, zoals H3N2. Je moest uitleggen waarom dat zo is. Ik heb opgeschreven dat de varianten verschillende antigenen hebben. Volgens mij is dat wel goed, maar ik moest er echt even over nadenken.

Er was ook een vraag over hormonen tijdens de bevalling. Het ging over de productie van adrenaline en oxytocine. Van dat laatste hormoon heb ik nog nooit gehoord. Het antwoord welke klier oxytocine aanmaakt moest ik dus gokken. Ik heb op het plaatje een klier in de hersenen aangekruist. Op internet zag ik net dat het juist is.

Veel vragen kwamen me wel bekend voor. Ik heb twee keer eindexamen vmbo-t gedaan en daarvoor heel veel oude examens geleerd. Dan zie je wel overlappingen.

Toen ik 16 jaar was, ben ik gezakt voor mijn eindexamen. Ik had het totaal niet verwacht. Niemand niet. En het was geen gevalletje net-niet. Ik was goed gezakt, zullen we maar zeggen. Toen mijn docent belde met het slechte nieuws, ben ik in huilen uitgebarsten. Die dag vergeet ik nooit meer.

Op school begrepen de leraren er ook niets van, ze vonden mij een echte doorzetter. Toen ik voor de tweede keer eindexamen deed, heb ik tegen mezelf gezegd: laat je niet gek maken. Straks krijg je een black-out en heb je voor niets geleerd. Dat zou toch zonde zijn. En zo heb ik rustig eindexamen gedaan.”