Koning Willem-Alexander spreekt zich uit tegen Brexit

De koning zei dat het “Europese boeket” niet compleet is zonder “English rose”.

De koning stond ook stil bij het gegeven dat de uitslag van verkiezingen en referenda ontwikkelingen in Europees verband gecompliceerd kan maken.
De koning stond ook stil bij het gegeven dat de uitslag van verkiezingen en referenda ontwikkelingen in Europees verband gecompliceerd kan maken. Foto Jonas Roosens / ANP

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in een toespraak voor het Europees Parlement zich uitgesproken tegen een eventuele Brexit. Willem-Alexander wees erop dat Groot-Brittannië thuishoort in de Europese Unie: “Het Europese boeket is niet compleet zonder de Spaanse anjer, de Franse fleur-de-lys, de Griekse acanthus, de Deense margriet, de Duitse korenbloem, de Oostenrijkse edelweiss, de Kroatische iris en de Nederlandse en Hongaarse tulpen. En niet zonder de English rose.”

De koning stond stil bij het gegeven dat de uitslag van verkiezingen en referenda ontwikkelingen in Europees verband gecompliceerd kan maken. “Maar”, volgens Willem Alexander “kan het Europese verhaal alleen samen worden geschreven”.

Naar aanleiding van de uitspraken van de koning heeft de PVV om opheldering gevraagd aan premier Mark Rutte. In een reactie op de site van de PVV stelt de partij dat “Rutte de koning spant voor zijn eurofiele karretje”. De PVV vraagt aan Rutte “of hij het gepast vindt om het Nederlandse staatshoofd in te zetten voor zijn eurofiele campagne voor het behoud van het megalomane totalitaire project zonder draagvlak genaamd de EU”.

De toespraak van Willem-Alexander is hieronder terug te zien:

‘Boeman en bemoeial’

Verder stond Willem-Alexander in zijn toespraak uitvoerig stil bij de zorg van veel mensen over Europa. “Sommigen zien Brussel eerder als boeman en bemoeial dan als bondgenoot.” Ook zei hij dat burgers alleen Europese burgers worden als ze zich in eigen land, stad en dorp thuis blijven voelen. “Europa begint ‘aan de keukentafel’”.