Economie

Japan en VS beloven handelsverdrag TPP snel te ratificeren

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Japan en VS beloven handelsverdrag TPP snel te ratificeren

Voorafgaand aan de G7-top in het Japanse Ise-Shima hebben premier Abe en president Obama afgesproken zo snel mogelijk het Trans-Pacific Partnership (TPP) te ratificeren. Samen zijn ze goed voor 80 procent van Bruto Nationaal Product van de twaalf landen die het handelsverdrag sloten, schrijft The Nikkei Asian Review.

Abe beloofde verantwoordelijkheid te nemen om het handelsverdrag deze herfst de ratificeren en Obama zei er alles aan te doen het verdrag door het Congres te krijgen voordat zijn regeringstermijn erop zit. Japan leek tot nu toe weinig haast te maken met goedkeuring van het historische handelsverdrag, vooral omdat het parlement meer wil weten hoe de geheime onderhandelingen zijn verlopen.

In de VS ligt het met Donald Trump als fel tegenstander van TPP en Hillary Clinton die zich er ook tegen heeft gekeerd na aanvankelijk voor te zijn geweest zo mogelijk nog gecompliceerder. TPP is een verdrag tussen Japan, de VS, Canada, Mexico, Australië, Peru, Chili, Vietnam, Brunei, Maleisië, Singapore en Nieuw-Zeeland dat handel moet stimuleren en standaarden en reguleringen in het gebied moet harmoniseren.

Xiaomi probeert met goedkope drone markt te veroveren

De Chinese smartphone-gigant Xiaomi die met kwalitatief hoogwaardige maar laag geprijsde telefoons de markt heeft veroverd, wil nu dezelfde tactiek toepassen met drones. De nieuwe consumenten-drone met gestabiliseerde camera gaat volgens The South China Morning Post minder dan 3000 yuan kosten, omgerekend zo’n 400 euro.

De Mi Drone van Xiaomi is daarmee bijna de helft zo goedkoop dan vergelijkbare drones van concurrenten. De drone kan video’s opnemen met een resolutie van 1080P of 4K en kan automatisch terugvliegen naar de beginplek als de batterij bijna leef is. In totaal kan de Mi Drone 27 minuten vliegen dat is meer dan de gemiddeld 20 minuten van de meeste andere modellen.

De introductie van de drone geeft aan dat Xiaomi de focus verbreedt nu de verkoop van smartphones onder druk staat door toenemende concurrentie op de thuismarkt en wereldwijd minder snel groeiende vraag.

Lazard helpt Takata bij reorganisatie

De geplaagde autotoeleverancier Takata heeft investeringsbank Lazard ingeschakeld om snel cash te kunnen genereren en te kunnen onderhandelen met automakers over de kosten van de massale terugroepacties. Takata wordt gelinkt aan minstens elf dodelijke ongelukken wereldwijd door slechte airbags, schrijft The Wall Street Journal.

Lazard gaat Takata helpen met een reorganisatieplan en moet daarbij rekening houden met kosten die in de miljarden lopen voor het terugroepen van onder meer zeventig miljoenen auto’s in alleen al de Verenigde Staten om de gevaarlijke airbags te vervangen.

Takata weet nog niet hoe lang de reorganisatie gaat duren, maar hoopt dat het zonder faillissement kan. Al sluit het Japanse bedrijf dat zeker niet uit.