Donny Bonsink vindt zijn ‘uitzwaaipagina’ niet racistisch

Sylvana Simons Donny Bonsink riep op Facebook op tot een ‘uitzwaaidag’ voor Sylvana Simons. Ja, zegt hij, het is wel een haatcampagne. Wat beweegt hem?

Foto David van Dam

Toen Donny Bonsink (23) Sylvana Simons maandag bij RTL Late Night hoorde zeggen dat ze vreest voor haar veiligheid, „brak” zijn „klomp”. Hij vindt haar een „aandachtstrekker” die in „de slachtofferrol” zit. „Je roept het zelf op hoor, mevrouw Sylvana. Jij gaat bij een achterlijke politieke partij met krankzinnige denkbeelden. Je staat overal voorop en dan vind je het gek dat zoveel mensen je gaan haten.”

De 23-jarige jongeman, die zich op internet en in de media presenteert als Donny Morero, die beheerder is van ‘PVV aanhangers’ en ‘Nederland mijn Vaderland’, de twee grootste nationalistische Facebook-pagina’s van Nederland, startte afgelopen weekend de onlinecampagne ‘Uitzwaaidag Sylvana Simons’. Het is een Facebook-aankondiging van een fictief evenement. Facebookers kunnen aangeven dat ze het willen bijwonen en of ze er interesse in hebben. 42.000 mensen deden dat tot nu toe. Het geplande tijdstip: 6 december. Symbolisch, want het is de dag dat Sinterklaas vertrekt. Vanwege haar kritiek op Zwarte Piet moet zij ook wegwezen, is de gedachte.

Vieze bounty die je bent. Met je donkere kleur word je nooit als ‘echte’ Nederlander gezien.

Simons beklaagde zich maandag bij Humberto Tan, en liet Bonsinks uitzwaai-pagina zien ter illustratie van de haat tegen haar die vooral op social media zichtbaar is. „Ik wist het gewoon: zo’n pagina wordt een succes”, zegt Donny. „Ik had ook een uitzwaaidag voor DENK kunnen aankondigen, maar veel meer mensen hebben een hekel aan Sylvana.” Het doel is niet dat zij stopt met de politiek. „Ik wil gewoon laten weten dat ze moet nadenken over wat ze zegt.” Donny noemt zijn pagina een geslaagde „ludieke actie”.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zei dinsdag tegen de NOS dat hij „walgelijke vormen van racisme” ziet onder de reacties op Simons’ aansluiting bij DENK.

‘Open riool’

Er zijn ongeveer 65.000 reacties achtergelaten op de uitzwaaipagina. Het sentiment dat daar heerst, is hoofdzakelijk grimmig, en kent inhoudelijk twee uitersten. Aan de ene kant vind je er mensen die een hekel hebben aan Sylvana Simons, haar namen als „Hoervana Simons”, „Sylvana Banana”, „klaagneger” en „kachelpijp” geven, en haar vergelijken met Zwarte Piet. „Kunnen we geen referendum aanvragen om haar uit te zetten?”, vraagt iemand zich af. Aan de andere kant van het spectrum reageerders die de pagina racistisch vinden, de oprichters „achterlijk” en Geert Wilders omtoveren in Hitler in fotocollages. „Wat een open riool is deze pagina zeg. De ene na de andere racist, fascist of neonazi loopt hier leeg”, schrijft een reageerder. Uit een poll op de pagina blijkt dat het grootste deel van de bezoekers bij de volgende verkiezingen op de PVV gaat stemmen, op de derde plaats (met grote afstand) staat DENK. Daartussenin Max Verstappen.

Donny vindt zijn pagina niet racistisch. „Als wij vinden dat ze hier niet thuishoort, mogen we dat zeggen. Dat heeft niets met afkomst en huidskleur te maken.”

Weg met deze Turkse/Surinaamse hoer!

Sommige reacties op zijn Facebook-pagina vindt hij wel te ver gaan. Als moderator kan hij ze verwijderen. Dat deed hij bijvoorbeeld met een foto van een witte Ku Klux Klan-cape, met de tekst: „Ik heb m speciaal voor haar nog een keer gewasse”. Of als mensen het over Sylvana Simons hebben „op een bootje als dobberneger”. „Je mag haar niet met de dood bedreigen, vind ik.”

De uitzwaaipagina voert een haatcampagne, schreef opiniesite Joop eerder deze week. „Ja, dat is het eigenlijk ook wel”, zegt Donny. Maar omgekeerd haat Simons „de dingen waar wij van houden”. „Alles wat Nederlands is, verafschuwt zij: Zwarte Piet, het koningshuis.” Eigenlijk, vindt Donny, voert zij zelf ook een haatcampagne. „Wat hebben wij je aangedaan? Volgens mij heeft Nederland je veel kansen gegeven.”

Lees ook dit opiniestuk: Noem een racist een racist

Likes geven aanzien

Donny Bonsink heeft een horecaopleiding gedaan maar dat werk bleek toch niets voor hem. Nu zoekt hij een baan in de ouderenzorg. Maar zijn grootste wens is om een nationalistische burgerbeweging te beginnen met mensen die „het zat zijn hoe het in Nederland gaat”. Een beweging die „vóór het behoud van eigen tradities zoals Zwarte Piet en het koningshuis is”. En tegen „dingen die niet Nederlands zijn zoals halalslachten”.

Hij noemt zichzelf een patriot. Donny spreekt vaak in de wij-vorm, en dan doelt hij op gelijkgestemden. Die leerde hij de afgelopen jaren via Facebook kennen, daar is zijn activisme tot wasdom gekomen. Hij richtte de Facebookpagina ‘PVV aanhangers’ op in 2014. Vanwege de kritiek die Wilders op zijn „minder, minder, minder”-uitspraak kreeg. Bonsink vond dat gewoon „vrijheid van meningsuiting” en wilde hem steunen. De pagina heeft inmiddels 70.000 likes en een actieve achterban. Bonsink plaatst berichten die aansluiten bij de standpunten van de PVV. Ook is hij medebeheerder van de pagina ‘Nederland mijn Vaderland’, met 220.000 likes. Het uitzwaai-evenement promoot hij op deze pagina’s. Zo genereert hij aandacht. Likes geven aanzien.

In de reactiesectie van de uitzwaaipagina, zie je de toenemende verdeeldheid van Facebook Nederland, constateert Donny. „Autochtonen en allochtonen komen meer tegenover elkaar te staan.” Op zijn persoonlijke Facebook-profiel kreeg hij doodsbedreigingen. Toch wilde hij met zijn foto in de krant. „Het is tijd om naar buiten te treden.”

Volgens Donny kan Simons ook baat hebben bij zijn pagina. „Het zal haar sterken in haar campagne, maar ons ook.”

Binnenkort haalt Donny de pagina desondanks offline. „Op een gegeven moment is de limiet bereikt. Elkaar afmaken kan te ver gaan. Naar mevrouw Simons toe én naar de blanken toe.”


In een eerdere versie van dit stuk werd Donny Bonsink aangeduid met Donny Morero, de naam die hij op internet en meestal in de media gebruikt.