Hudson’s Bay overweegt La Place-restaurants te openen

Het Canadese winkelconcern kondigde recent aan tot twintig warenhuizen te openen in Nederland.

Van links naar rechts: Olivier van den Bossche Hoofd HBC winkels Europa, Topman Richard A. Baker en Edo Beukema Hoofd HBC verkoop Europa tijdens de persconferentie van Hudson's Bay. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Hudson’s Bay overweegt La Place-restaurants te openen in de vestigingen van het winkelconcern. Een woordvoerder van Jumbo bevestigt dat desgevraagd. Er zouden nu “constructieve gesprekken” tussen beide partijen lopen.

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay kondigde enkele weken geleden aan tot twintig winkels in Nederland te willen openen, onder de vlag van Hudson’s Bay en Saks Off 5th. Deels worden daarvoor de nu leegstaande V&D-panden gebruikt. Er moet een flagshipstore komen aan het Amsterdamse Rokin, waar eerst het luxe Haussmann en Marks & Spencer zouden komen.

V&D ging eind vorig jaar failliet. Voor de ruim vijftig zelfstandige filialen van La Place bleek een doorstart mogelijk. Jumbo nam de restaurantketen over voor 48 miljoen euro en heropende begin deze maand het eerste restaurant in Arnhem in het voormalige V&D-pand waar op de laagste verdiepingen nu sportwinkel Topshelf is gevestigd.

NRC-journalist Barbara Rijlaarsdam noemt deze stap van Hudson’s Bay “zeer gunstig” voor Jumbo:

“Aanvankelijk betrof de overname van La Place alleen de zelfstandige vestigingen, aangezien nog niet duidelijk was of de warenhuizen gered zouden worden. CoolCat-oprichter Roland Kahn onderhandelde met de curatoren over een doorstart voor ongeveer 45 van de 62 warenhuizen, maar kreeg uiteindelijk zijn financiering niet rond. De definitieve sluiting van de V&D-warenhuizen, inclusief de vaak goedlopende restaurants, leek een flinke domper voor Jumbo.”

Achteraf komen zij als winnaar uit de bus, zegt Rijlaarsdam.

“Jumbo zou 25 miljoen hebben bijgedragen aan het reddingsplan van Kahn en houdt dat geld nu in zijn zak. En ondertussen kan de nieuwe La Place-eigenaar met elke winkelketen afspraken maken over La Place-vestigingen.”

Nieuwe warenhuizen

Het overkoepelende bedrijf Hudson’s Bay Company (HBC) telt wereldwijd meer dan 460 warenhuizen en 66.000 werknemers. HBC is van plan 300 miljoen euro te investeren in de Nederlandse warenhuizen.