Hardere maatregelen criminele asielzoeker

Bij asielzoekers die een flinke voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf krijgen, is de asielvergunning ook in gevaar.

Een asielzoeker bij aanmeldcentrum Ter Apel. ANP / Robin Utrecht

Asielzoekers die veroordeeld worden tot een forse voorwaardelijke gevangenisstraf of een taakstraf, kunnen straks ook hun asielvergunning verliezen. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Zijn beslissing geldt voor straffen voor zedendelicten, geweldsmisdrijven, drugsmisdrijven, mensenhandel en misdrijven die te maken hebben met terrorisme, zoals ook het financieren daarvan. Tot dusver kon een asielvergunning alleen worden ingetrokken of geweigerd bij een onvoorwaardelijke straf van ten minste zes of tien maanden, afhankelijk van de mate van bescherming die vluchtelingen krijgen. Een deel van de vluchtelingen krijgt op grond van het Vluchtelingenverdrag meer bescherming.

Diepe impact

De grens van zes of tien maanden wordt aangehouden, maar voorwaardelijke straffen en taakstraffen gaan meetellen bij het bereiken van die grens. In het geval van taakstraffen telt twee uur taakstraf als één dag in de gevangenis.

Dijkhoff schrijft:

“Als mensen ernstige misdrijven begaan die diep ingrijpen in het leven van slachtoffers kan dat niet zonder gevolgen voor de asielvergunning zijn.”

Eind vorig jaar stond de grens nog op een gevangenisstraf van tenminste 18 of 24 maanden. In oktober nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd opgeroepen criminele asielzoekers sneller uit te zetten. Daarop werd niet alleen de grens verlaagd, maar mocht de asielprocedure voortaan ook worden vertraagd als een vluchteling verdachte was in een strafzaak.