Frankrijk moet brandstofreserves aanspreken

Een derde van de Franse tankstations kampt met benzinetekorten. De brandstofreserves zijn groot genoeg om het land voor drie maanden te voorzien.

Medewerkers van de Franse spoorwegen blokkeren de toegang naar een oliedepot in het West-Franse Donges. Foto: AFP Photo / Jean-Sebastien Evrard

Door de aanhoudende stakingen en blokkades van olieraffinaderijen spreekt Frankrijk sinds twee dagen zijn strategische brandstofreserves aan. De regering keurde dit eerder deze week goed. Dat zei de president van de Franse olielobbygroep UFIP woensdag op de Franse radio.

De reserves zouden groot genoeg zijn om het land de komende drie maanden van brandstof te voorzien. Momenteel zit één op de drie tankstations gedeeltelijk of volledig zonder benzine, zo meldt de Franse krant Le Figaro.

Het Franse openbare leven verkeert sinds enige dagen in de greep van stakingen en protesten. De vakbond CGT heeft barricades opgeworpen uit protest tegen een wet die het arbeidsrecht flexibiliseert. Deze wetgeving werd begin deze maand door de regering van premier Manuel Valls zonder stemming in het parlement doorgedrukt. In het Noord-Franse Douchy-les-Mines is woensdag de blokkade van één olie-opslagplaats door de politie beëindigd.

Regering wilde paniek voorkomen

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas wilde de regering van president Hollande paniek voorkomen, en hield daarom stil dat de reserves al twee dagen werden aangesproken.

“Het is niet dat er te weinig brandstof is. De regering is bang dat als autobezitters in paniek raken ze veel meer benzine kopen. Sommige tankstations hebben de afgelopen twee dagen tot viermaal meer brandstof verkocht.”

De vakbonden richten zich nu nog op de brandstofvoorziening, maar daar komen naar verwachting extra acties bij. Voor donderdag is er een staking aangekondigd door werknemers van de Franse kerncentrales. Nucleaire energie is de belangrijkste energiebron voor Frankrijk.