FedEx rondt overname TNT Express af

De Nederlandse pakketbezorger komt voor 4,4 miljard dollar in Amerikaanse handen.

Foto Koen Suyk / ANP

Pakketbezorger TNT Express komt definitief in Amerikaanse handen. De overname door FedEx, ter waarde van 4,4 miljard dollar, is rond, zo melden de bedrijven woensdag in een gezamenlijke verklaring.

De overname zat er al geruime tijd aan te komen. Toen half mei bleek dat zo’n 90 procent van de aandelen waren aangemeld voor overname - FedEx stelde een grens van 80 procent - stond niets de Amerikanen meer in de weg hun bod gestand te doen.

Eind april was de Chinese mededingingsautoriteit de laatste in de rij die de voorgenomen overname goedkeurde. Ook onder meer de Europese Commissie onderzocht of er na de overname genoeg concurrentie over zou blijven op de pakketmarkt.

‘Historisch’

In een verklaring noemt topman Frederik W. Smith van FedEx de overname “een historische gebeurtenis”:

“De timing hiervan is belangrijk, zeker in de huidige markt waar de wereldwijde e-commerce met dubbele cijfers groeit.”

Met de overname van TNT, dat recent nog matige kwartaalcijfers publiceerde, krijgt FedEx een extra uitvalsbasis om de activiteiten in Europa uit te breiden.

TNT Express ontstond in 2011 toen TNT werd opgesplitst in PostNL, dat gewone post en kleine pakketjes vervoert, en TNT Express, voor het internationale pakketverkeer. Eerder deed UPS een bod op TNT Express, maar de Europese Commissie keurde de deal niet goed.