Eurolanden: verlichting van Griekse schulden

De ministers van Financiën van de eurolanden stemmen in met een steunpakket van 10,3 miljard voor Griekenland.

Minister Jeroen Dijsselbloem
Minister Jeroen Dijsselbloem Foto John Thys / AFP

Het hoge woord is er uit: Griekenland krijgt schuldverlichting. Zelfs Duitsland, dat weigerde de Grieksen te matsen, stemt hier nu mee in, bleek vannacht na een elf uur durende marathonvergadering van Europese ministers van Financiën. Althans, min of meer: de definitieve invulling van de maatregelen, zo werd óók besloten, volgt pas in 2018.

In juli dat jaar loopt het – intussen derde – hulpprogramma aan Griekenland af en de dinsdag in Brussel bijeengekomen ministers willen er zeker van zijn dat de hervormingen en bezuinigingen hierin ook echt worden uitgevoerd. Bovendien zijn er in 2017 belangrijke verkiezingen op komst, in Duitsland en Nederland. De Duitse minister Schaüble wil in de aanloop daarnaar geen explosieve discussies over Griekenland in de Bondsdag, erkende hij dinsdag.

Ondanks dit uitstel sprak minister Dijsselbloem vannacht van „een grote doorbraak”. „Sommige mensen zullen zeggen dat wat nu op tafel ligt niet ambitieus is, maar een maand geleden kon ik er niet van dromen dat ministers zouden instemmen”, zei de Nederlandse voorzitter van de Eurogroep. Ook de Griek Tsakalotos sprak van „een belangrijk moment”.

Allereerst gaven de eurozone-ministers vannacht het groene licht voor een nieuwe tranche EU-steun aan Griekenland, van 10,3 miljard euro. Daarmee kan Griekenland tot oktober aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. In totaal kan het land 86 miljard euro tegemoetzien.

Daarnaast was er de schuldkwestie. Het was het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een van de geldschieters, dat het hardst aandrong op ruimhartige schuldverlichting. Volgens de eigen regels mag het fonds alleen geld in een land steken als de schuld houdbaar is. Het IMF voorziet dat de Griekse schuld in 2060 uitkomt op 250 procent en dat 60 procent van het nationale inkomen zou opgaan aan het financieren hiervan.

Maar voor de EU was schuldverlichting lang onbespreekbaar, omdat Europese politici kiezers hebben beloofd dat elke cent steun aan Griekenland zal terugkomen. Dit was niet meer vol te houden, ook omdat het IMF dreigde zich terug te trekken uit het hulpprogramma, waarvan het bezuinigingstempo volgens het fonds ook nog eens onrealistisch hoog ligt.

De ministers spraken vannacht onder meer af dat tot 2030 niet meer dan 15 procent van het Griekse nationale inkomen naar schuldfinanciering zou moeten. Daarna 20 procent. Een van de maatregelen die in 2018 genomen kan worden, is het omzetten van 14,6 miljard euro aan relatief dure IMF-leningen in EU-leningen.

Het IMF eiste eigenlijk dat de EU meteen met concrete maatregelen zou komen. Paul Thomsen, IMF-directeur voor Europa, erkende vannacht dat hij op dit punt „een belangrijke concessie” heeft moeten doen. Maar, zo zei hij, het belangrijkste is dat de hele eurozone, inclusief Duitsland, nu erkent dat schuldverlichting onvermijdelijk is. „En dat is precies wat wij betogen.”